Džo Bajden
Foto: AP/Alex Brandon

Dr Roni Džekson, koji je bio lekar u Beloj kući za vreme Trampove administracije, ali i tokom Obaminog mandata kada je Bajden bio potpredsednik, tvrdi da postoji realna šansa da će Bajden biti drogiran kako bi "pojačao mentalnu oštrinu" u predsedničkoj debati. Doktor, sada republikanski kongresmen u Teksasu, dodao je da veruje da je Bajden bio drogiran i tokom govora o stanju nacije u martu.

"Zaista je neprijatno što kao nekadašnji lekar u Beloj kući moram da ukažem na ovo, ali nemam izbora ako se ima u vidu šta nam se sve dešava. Ipak, zahtevaću, u ime miliona zabrinutih Amerikanaca, da se podvrgne testu na drogu pre i posle debate, s akcentom na detekciju lekova koji poboljšavaju efikasnost", rekao je Džekson u intervjuu za "Foks njuz".

Džekson je više puta slao pisma Beloj kući zahtevajući od predsednika da uradi kognitivni test kako bi dokazao da je mentalno sposoban za posao koji obavlja. Ali, prema njegovim rečima, Bajden i njegovo osoblje su ignorisali te zahteve. Tramp je 2019. bio podvrgnut ovom testu i "položio" ga je.

Sumnju da je Bajden na lekovima ovaj lekar potkrepljuje činjenicom da se predsednik povukao u Kemp Dejvid gde se priprema za debatu – navodno, tamo mu njegovi pomoćnici daleko od očiju javnosti podešavaju doze lekova kako bi se doveo u red za debatu.

"Moraju da leče njegov mozak, moraju da mu daju nešto što će mu pomoći da bolje razmišlja, moraju mu dati nešto da ga probudi. Sve vreme vidimo da je uznemiren, što je uobičajen simptom kognitivnog poremećaja od kog očigledno boluje", tvrdi doktor Džekson.

Džozef Bajden je inače već najstariji predsednik u istoriji Sjedinjenih Država – ima 81 godinu – a ukoliko bi bio reizabran za šefa Bele kuće, na kraju drugog mandata imao bi 86 godina. Tramp i drugi republikanci često ukazuju na Bajdenove gafove, ali i fizičke posrtaje kojih je u poslednje vreme sve više – samo proteklih dana je imao epizode na proslavi Dana D, kao i na sastanku lidera G7 u Italiji.

Aprilska anketa "Njujork tajmsa" pokazala je da 72 odsto američkih glasača, uključujući više od polovine demokrata, veruje da je Bajden prestar da bi bio "efikasan" predsednik.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading