dubrovnik
Foto: Alo/S. STEPANOVIĆ

- Zabranjeno je letenje dronom jer direktno ugrožava kanader i pilota. Naši piloti nam odmah daju signal kada ih vide, mi alarmiramo policiju, a po ko zna koji put upozoravamo građane da to ne rade - rekao nam je komandir Tucaković.

Smatra da građane na takve radnje nagoni radoznalost i da žele da uhvate dobre scene požara iz vazduha, ali da moraju da vode računa da takav njihov manevar lako može da dovede do tragedije i da može biti koban za živote ljudi koji gase vatru iz vazduha, ali i na zemlji, jer dron lako može da obori kanader.

To je problem sa kojim se vatrogasci bore godinama, otkako su dronovi postali popularni.

- Očigledno, moraćemo da obratimo pažnju na strane državljane koji možda nemaju informaciju koliko je to opasno i strogo je zabranjeno u našoj zemlji - naglašava Tucaković.

Kako pišu hrvatski mediji, u ovom slučaju je zabranjeno letenje dronom i fotografisanje iz vazduha. U Hrvatskoj je registrovao 3.000 dronova i 6.000 pilota, a pitanje je koliko ih je ovako nelegalno rekreirano. Kazne za njih kreću se od 660 do 3.300 evra, a takvu kaznu može očekivati i juče uhapšeni "pilot" na Hvaru.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading