SPREMA SE NOVA NEVOLJA ZA RUSIJU? Putinov potez izazvao gnev Južne Koreje
Foto: EPA/EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOVSPUTNIK/KREMLIN POOL

- Planiramo da ponovo razmotrimo pitanje pružanja pomoći u oružju Ukrajini - citira agencija direktora Uprave za nacionalnu bezbednost u predsedničkoj administraciji Čanga Ho-đina.

On je napomenuo da Seul još ne zna detalje rusko-severnokorejskih konsultacija u Pjongjangu i da je izneta pozicija zasnovana samo na tekstu objavljenog sporazuma.

Kako je navela agencija, Seul je izrazio ozbiljnu zabrinutost i osudio novi sporazum Moskve i Pjongjanga koji sadrži odredbe o međusobnoj neposrednoj vojnoj i drugoj pomoći svim raspoloživim sredstvima u slučaju oružanog napada na jednu od strana.

Kako je Južna Koreja smatrala, zaključivanje ovog sporazuma u ​​suštini znači formiranje vojnog saveza između Pjongjanga i Moskve. Prema Seulu, svaka saradnja koja pomaže Severnoj Koreji da ojača svoju vojnu moć krši sankcije Saveta bezbednosti UN.

Kao odgovor, Južna Koreja planira da sarađuje sa Sjedinjenim Državama na jačanju proširenih mera nuklearnog odvraćanja kako bi neutralisala nuklearne raketne kapacitete Severne Koreje.

Pre toga, Seul se držao stava da je Kijev nemoguće snabdevati ubojitim oružjem, ali se nije ograničavao u pružanju Ukrajini nesmrtonosne vojne, ekonomske i druge vrste pomoći.

Dan ranije su Rusija i Severna Koreja, nakon pregovora uz učešće lidera zemalja Vladimira Putina i Kim Džong-una, potpisale Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading