Vladimir Putin i Kim Džong-Un
Foto: AP/Foto:AP

Na temu susreta dva državnika govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost i Aleksandar Cvetković, direktor Srpskog pokreta obnove.

- Videće se nakon nekog vremena koja će posledice imati taj sporazum. Da li je to možda poruka iz Moskve upućena zapadu koja kaže: Imamo saveznike. 24 godine je trebalo da se ponovi takav susret. Nažalost se to sada dešava. Prethodnih godina Rusija je bila na putu približavanja Evropi i članstvu u Partnerstvu za mir, a sada je ona nešto sasvim drugo. Izolovana je od mnogih važnih svetskih struktura i bankarskog i celog ekonomskog sistema. Zato je ova poseta očekivana, jer eto mora da se nađe neki saveznik - rekao je Cvetković.

Miškeljin je istakao da u Severnoj Koreji postoje ogromne velike zalihe municije koje je u ovom trenutku potrebna Rusiji, ali i Ukrajina budući da je proizvedena po Sovjetskom standrdu.

- 24 godine koliko Putin nije posetio Severnu Koreju, Severna Koreja nije bila tačka interesa Rusije. To je bilo tako iz prostog razloga što nisu imali ništa da ponude što bi Rusiji bilo privlačno. Sada, međutim, Severna Koreja ima abnormalne zalihe municije koja je u ovom trenutku neophodna i Rusiji i Ukrajini. Govorimo o municiji po sovjestskom standardu koja odgovara i jednoj i drugoj strani. Decenijama se spremaju za rat i koriste prliku da time trguju - rekao je miškeljin i dodao:

- Rusima odgovara da imaju konstantni priliv onoga što najviše koriste na frontu. Interes Severne Koreje za saradnju sa Rusijom je naravno hrana. Oni imaju ogromnih problema sa proizvodnjom hrane i to se može videti u samoj retorici Kim Džong Una. Svaki put kada ne bude rodna godina u Severnoj Koreji mi vidimo podizanje retorike.

Alo.rs/Kurir.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading