Vladimir Putin u Severnoj Koreji
Foto: AP/Foto:AP

Kim: Puna podrška Rusiji

Putin je istakao da Moskva visoko ceni doslednu i stalnu podršku Severne Koreje, uključujući i podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji.

Putin je rekao da je spreman novi temeljni dokument koji će činiti osnovu odnosa Moskve i Pjongjanga dugi niz godina.

Ruski lider je podsetio da su prošle godine dve zemlje obeležile 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, a ove godine 75 godina od zaključenja prvog međudržavnog dokumenta: Sporazuma o ekonomskoj i kulturnoj saradnji.

 

Putin je izrazio nadu da će se sledeći sastanak lidera dve zemlje održati u Rusiji.

Kim je na sastanku istakao ulogu Rusije u svetu i izrazio punu podršku ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

"Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje ceni važnu misiju i ulogu snažne Ruske Federacije u održavanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svetu, a takođe izražava punu podršku i solidarnost ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, bezbednosnih interesa, kao i teritorijalnog integriteta", naveo je Kim.

Kim je ukazao da se situacija u svetu ubrzano menja i da u tim uslovima Pjongjang namerava da ojača stratešku komunikaciju sa Moskvom.

Kim je pružio uveravanja da će Severna Koreja bezuslovno podržati sve političke odluke Rusije.

Razgovori iz zatvorenih vrata

Nakon kratkih uvodnih izjava dvojice lidera, razgovori Putina i Kima nastavljeni su iza zatvorenih vrata.

Nakon završetka razgovora, biće potpisani sporazumi Rusije i Severne Koreje, nakon čega će lideri dati izjave za medije.

Putin boravi u poseti Severnoj Koreji od 18. do 19. juna na poziv Kim Džong Una.

Putin i Kim razgovaraju o međunarodnoj agendi, bezbednosnim pitanjima, saradnji u oblasti privrede, energetike, transporta i poljoprivrede.

Program posete obuhvata i gala koncert u čast Putinove posete, državni prijem i polaganje venca na Spomenik oslobođenja koji je posvećen vojnicima Crvene armije koji su oslobodili Koreju tokom Drugog svetskog rata.

Putin je poslednji put posetio Severnu Koreju 2000. godine.
Kim je posetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da poseti Pjongjang.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading