Izrael
Foto: Alo/Shuttertstock

Operacije u Gazi se nastavljaju, dok rastu tenzije i duž libansko-izraelske granice, kao i na Zapadnoj obali.

Dok traju borbe, izraelski premijer i državni sekretar SAD polemišu oko isporuke američkog oružja Izraelu – Benjamin Netanjahu želi kompletnu pošiljku, Entoni Blinken ima zadršku oko slanja teških bombi.

Na unutrašnjem planu, raste otpor Netanjahuovoj vladi, na hiljade Izraelaca danima protestuje u Jerusalimu i Tel Avivu.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

IDF: Iz Libana lansirano 15 raketa na Kirijat Šmonu; Izrael objavio snimak napada na Hezbolah

Oko 15 raketa lansirano je iz Libana na oblast Kirijat Šmona, saopštava vojska Izraela, a Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad, prenosi Tajms of Izrael.

IDF kaže da je neke od raketa presrela protivvazduhoplovna odbrana i da je artiljerijom granatirala mesta lansiranja, navodi se da su neke od raketa izazvale materijalnu štetu i izazvale požare, saopštile su vlasti Izraela.

U međuvremenu, IDF potvrđuje da je ranije izvršio napad na zgradu u oblasti Tira.

Prema informacijama IDF-a, Hezbolah je koristio zgradu u priobalnom gradu Borgolije, prenosi RTS.

(Times of Israel)

 

 

Hezbolah preti Izraelu i Kipru

Šef libanskog Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah upozorio je da će se njegova grupa boriti "bez pravila" u slučaju da izbije širi rat sa Izraelom i da nigde u Izraelu neće biti bezbedno.

Upozorio je da nigde u Izraelu neće biti sigurnih zona od napada Hezbolaha.

U televizijskom obraćanju, Nasralah je rekao da to uključuje moguće mete u Sredozemnom moru.

Nasralah je takođe prvi put zapretio Kipru, rekavši da bi Hezbolah to mogao da smatra "delom rata" ako nastavi da dozvoljava Izraelu da koristi svoje aerodrome i baze za vojne vežbe

ISPLIVAO TAJNI DOKUMENT Izrael znao za napad Hamasa unapred!

Izraelski tenkovi napredovali dublje u zapadni deo Rafe, poginulo osam osoba

Izraelski tenkovi potpomognuti ratnim avionima i dronovima napredovali su danas dublje u zapadni deo grada Rafa u Pojasu Gaze, pri čemu je poginulo osam osoba, naveli su žitelji Rafe i palestinski lekari. Stanovnici su kazali da su izraelski tenkovi posle ponoći ušli u pet naselja, preneo je Rojters. Snažno granatiranje i pucnjava pogodili su šatore raseljenih porodica u oblasti Al-Mavasi, rekli su oni. Lekari i Hamasovi mediji navode da je osam Palestinaca ubijeno u Al-Mavasiju i da su mnoge porodice u panici pobegle na sever.

IDF ODOBRIO PLANOVE ZA RAT SA HEZBOLAHOM Kap koja će preliti čašu, Izrael sprema ofanzivu na Liban

Izraelska vojska saopštila je danas da je odobrila planove ofanzivne borbe za Liban, nakon što su nedavno intenzivirani prekogranični sukobi Izraela sa libanskom militantnom grupom Hezbolah.

Troje poginulih u centralnoj i južnoj Gazi

Najmanje troje civila poginulo je u centralnom i južnom delu Pojasa Gaze, piše palestinska novinska agencija Vafa.

Netanjahu: Blinken se obavezao da će ukinuti ograničenja na isporuke američkog oružja

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da se američki državni sekretar Entoni Blinken obavezao da će ukinuti ograničenja na isporuke američkog oružja Izraelu.

Nakon što su izraelski i nemački mediji objavili da je Blinken obećao Netanjahuu prošle sedmice da će Vašington u narednim danima ukinuti sva ograničenja na isporuke oružja Izraelu, izraelski premijer je naveo u video snimku da mu je najviši američki diplomata dao uveravanja u tom smislu, preneo je Tajms of Izrael.

Netanjahu je rekao da je preneo Blinkenu tokom njegove nedavne posete Izraelu da duboko ceni podršku SAD, ali da ne može da shvati da je Vašington tokom nekoliko meseci ograničio isporuku oružja i municije Izraelu. Netanjahu ističe da je nakon toga dobio od Blinkena uveravanja da američka administracija radi 24 sata da se otklone ta ograničenja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading