Hamas
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Ovaj dokument je istaknut u izveštaju Kan Njuza u ponedeljak , koji je otkrio da kritične informacije o dokumentu nisu pravilno obrađene niti prosleđene relevantnim visokim zvaničnicima.

Dokument pod nazivom „Detaljna obuka za napade od početka do kraja“ je 19. septembra 2023. distribuirala Jedinica 8200 detaljno je opisao niz vežbi koje su izvele Hamasove elitne jedinice.

Ove vežbe su uključivale racije na vojne položaje i kibuce, kidnapovanje vojnika i civila i održavanje talaca kada su bili u Pojasu Gaze.

Prema izvorima iz IDF-a u utorak, Jedinica 8200 nije uspela da izvuče jasne zaključke iz dokumenta i nije ga distribuirala najvišim zvaničnicima. Kan Njuz je izvestio:

„Uprkos njegovoj važnosti, jedinica ga nije obrađivala u dokument sa jasnim zaključcima i nije ga distribuirala relevantnim visokim zvaničnicima."

ISPLIVAO TAJNI DOKUMENT Izrael znao za napad Hamasa unapred!

Foto: Shutterstock

 

Ovo pogrešno rukovanje kritičnim obaveštajnim podacima dovelo je do značajne sramote i nedostatka odgovornosti unutar IDF-a i Jedinice 8200.

Bezbednosni izvori su rekli za Kan Njuz da je dokument bio poznat najvišem rukovodstvu obaveštajnih službi, barem u diviziji Gaze, što je u suprotnosti sa prethodnim tvrdnjama o neznanju.

Raniji izveštaj Kan njuza u ponedeljak otkrio je da je IDF imala detaljna saznanja o Hamasovim namerama nedeljama pre masakra 7. oktobra.

Dokument, u kojem su navedeni planovi za raciju i otmicu velikih razmera, bio je poznat obavještajnim zvaničnicima, ali po njemu nije postupljeno. Ovaj neuspeh da se predvidi i spreči napad doveo je do značajnih žrtava i talaca.

Portparol IDF-a je odgovorio na trenutnu kontroverzu, navodeći: „Slučaj se istražuje kao deo događaja od 7. oktobra i onoga što im je prethodilo”.

Očekuje se da će istražni tim Generalštaba načelniku Generalštaba u narednim nedeljama predstaviti početne nalaze iz ovog neuspeha.

Istraga koja je u toku ima za cilj da se pozabavi time kako bi do takvog propusta u bezbednosti moglo doći uprkos tome što su postojala detaljna saznanja o Hamasovim planovima.

(Jerusalem Post)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading