Viktor Orban
Foto: Alo/Tanjug

"Volja evropskog naroda je ignorisana u Briselu. Rezultat evropskih izbora je jasan: desničarske stranke su ojačale, levica i liberali su izgubili tlo pod nogama. S druge strane, EPP se, umesto da sluša birače, udružio sa socijalistima i liberalima: dogovorili su se da među sobom podele čelne poslove u EU", napisao je Orban na Iksu.

Dodao je i da njih nije briga za volju evropskog naroda, te pozvao ljude da se odupru birokratama koji se zalažu za rat i migracije.

"Ne treba da budemo naivni: oni će nastaviti da podržavaju migracije i slaće još više novca i oružja u rusko-ukrajinski rat. Nećemo se predati! Ujedinićemo snage evropske desnice i boriti se protiv promigracionih i proratnih birokrata", zaključio je Orban.

EPP navodno želi reizbor predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i Maltežanku Robertu Metsolu na poziciji šefice Evropskog parlamenta. Portugalac Antonio Kosta je viđen kao predsednik Evropskog saveta i Estonka Kaja Kalas kao šefice spoljne politike bloka.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je novinarima da nije postignut dogovor oko raspodele funkcija na neformalnom sastanku evropskih lidera u ponedeljak, 17. juna. Međutim, jedan diplomata je za "Politiko" izjavio da su se pregovarači dogovorili oko tri imena, te da će se razgovori nastaviti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading