NATO
Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert (STR)

Prema njegovim rečima, Alijansa mora da pokaže svoj nuklearni arsenal kako bi uputila direktnu poruku svojim protivnicima.

Naveo da je bilo konsultacija među članicama Alijanse o vađenju nuklearnog naoružanja iz skladišta i stavljanju u stanje pripravnosti, navodeći da je transparentnost u tom slučaju sredstvo odvraćanja.

"Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba da bude operativno i koje treba da budu uskladištene, ali moramo da se konsultujemo o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo", rekao je Stoltenberg.

Istakao da bi transparentnost o nuklearnom naoružanju trebalo da bude ugaoni kamen nuklearne strategije NATO-a u pripremi Alijanse za, kako je rekao, opasniji svet.

"Transparentnost pomaže da se prenese direktna poruka da smo mi, naravno, nuklearni savez. Cilj NATO-a je, naravno, svet bez nuklearnog oružja, ali sve dok postoji nuklearno oružje, ostaćemo nuklearni savez, jer svet u kojem Rusija, Kina i Severna Koreja imaju nuklearno oružje, a NATO nema, je opasniji svet", rekao je Stoltenberg.

Upozorio je da naročito Kina ulaže u moderno naoružanje, uključujući svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim rečima, porasti na 1.000 bojevih glava do 2030. godine.

"To znači da bi u ne tako dalekoj budućnosti NATO mogao da se suoči sa nečim sa čim se nikada ranije nije suočio, a to su dva potencijalna protivnika sa nuklearnim naoružanjem - Kina i Rusija. Naravno, to ima posledice", rekao je Stoltenberg.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading