Podmornica klase Ohajo
Foto: Printscreen/U.S. Central Command


Nova stelt podmornica koja nosi ime Arhangelsk, a koja pripada ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, isplovila je na svoje prvo pomorsko ispitivanje, čime je izazvala dodatne strahove od nuklearnog rata. Ovo moćno vojno plovilo, poznato kao Projekat 885M ili Jasen-M, opremljeno je smrtonosnim "nezaustavljivim" nuklearnim projektilima brzine do 6.670 milja na sat.

 

 

Pored toga, podmornica je takođe opremljena krstarećim raketama Kalibr i Oniks, kao i nuklearnim projektlima Cirkon dometa od 620 milja. Ova podmornica je deo Putinovog masovnog povećanja sposobnosti podvodnog udara, a njene superiorne stelt sposobnosti i napredni sonarni sistemi čine je teško pratljivom za zapadne mornarice.
 

 


Ranija podmornica iz iste serije, po imenu Kazan, nedavno je demonstrirala svoju snagu putujući ka Kubi, što je bila jasna poruka za Sjedinjene Američke Države. Ove akcije Rusije su deo šireg konteksta, jer se pojavljuju snimci Putinove flote koja učestvuje u ratnim igrama na Atlantiku, a zatim planira vojne vežbe u Karibima. Očekuje se da će ova flota izvršiti pritisak i na Venecuelu, što je jasan pokazatelj Putinove namere da preduzme "asimetrične korake" u odnosu na SAD, kao odgovor na američku podršku Ukrajini.

 

 

 

 

 


Ovo nije prvi put da Rusija šalje svoje brodove u Karibe, a nedavni potezi ruske mornarice se tumače kao odgovor na podršku SAD Ukrajini i pokušaj Putina da pokaže svoju moćnu mornaricu, nakon što je izgubio nekoliko brodova u ukrajinskim udarima. Bliski odnosi Rusije sa Kubom datiraju još iz vremena Hladnog rata, a nedavni događaji ukazuju na to da su odnosi između Rusije i SAD na ivici sukoba.

 

 

 

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading