Rat u Izraelu
Foto: AP/Osamah Abdulrahman (STR)

Islamski džihad je poručio da je jedini način da se oslobode izraelski taoci da se Izrael povuče iz Pojasa Gaze. Za više od 50.000 dece u Pojasu Gaze potrebno je hitno lečenje zbog akutne neuhranjenosti, saopštila je Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRVA).

zraelska vojska intenzivirala je napade na grad Gaza, Rafu i Zapadnu obalu, deluje sa kopna, mora i iz vazduha. Tokom ofanzive na položaje Hamasa u severozapadnim oblastima naselja Tel Sultan u Rafi poginulo je osam izraelskih vojnika.

Serija eksplozija zatresla je naselja sa obe strane izraelsko-libanske granice. Izraelski borbeni avioni udarili su u zgradu u južnom Libanu u Kafr Kili, za koju IDF kaže da je koristio Hezbolah i da se nalazi u blizini područja iz kojeg je Hezbolah ispalio rakete na Metulu.

Oružano krilo Palestinskog islamskog džihada, Brigade Al Kuds, poručilo je da je jedini način da se oslobode izraelski taoci da se Izrael povuče iz Pojasa Gaze, okonča ofanzivu i da se postigne dogovor o razmeni izraelskih talaca za palestinske zatvorenike. 

BONUS VIDEO

Kraj bloga

IDF kaže da su borbeni avioni gađali ciljeve Hezbolaha u četiri oblasti južnog Libana

Izraelski borbeni avioni pogodili su ove večeri ciljeve Hezbolaha u četiri oblasti južnog Libana, saopštila je izraelska  vojska.

 

 

UKMTO: Dve eksplozije u Crvenom moru blizu obala Jemena

Brod koji plovi u Crvenom moru, udaljen 40 nautičkih milja južno od Al Moke u Jemenu, poslao je izveštaj o dve eksplozije u svojoj blizini, saopštila je Agencija za upravljanje trgovačkim pomorskim operacijama Velike Britanije (UKMTO).

Dodaje se da su plovilo i njegova posada bezbedni i da su krenuli ka sledećoj luci pristajanja, prenosi Rojters.

Vlasti istražuju incident.

"Izrael je zemlja sa vojskom, a ne vojska sa državom"

Nakon što je kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila da se protivio dnevnoj taktičkoj humanitarnoj pauzi u južnoj Gazi koju je objavila IDF, on je proširio navodna neslaganja sa svojim vojnim rukovodstvom tokom sastanka kabineta, navodi Kanal 13.

- Imamo zemlju sa vojskom, a ne vojsku sa državom - navodno je rekao tokom sastanka.

Netanjahu je tokom rata retorički istupio protiv određenih humanitarnih mera, koje su neki videli kao način smirivanja desnog krila njegove koalicije, piše timesofisrael.com.

Hanije: Odgovor Hamasa u skladu sa principima američkog plana

Odgovor Hamasa na najnoviji predlog o prekidu vatre u Gazi je u skladu sa principima iznetim u planu američkog predsednika Džozefa Bajdena, rekao je lider grupe sa sedištem u Kataru Ismail Hanije u televizijskom govoru povodom islamskog praznika Kurban-bajram.

"Hamas i (palestinske) grupe su spremne za sveobuhvatan dogovor koji podrazumeva prekid vatre, povlačenje iz pojasa, rekonstrukciju onoga što je uništeno i sveobuhvatan sporazum o razmeni", rekao je Hanije, misleći na razmenu talaca Izraela za Palestince zatvorenici.

Bajden je krajem maja izneo "trofazni" predlog Izraela koji bi uključivao pregovore o trajnom prekidu vatre u Gazi, kao i faznu razmenu Izraela i talaca za palestinske zatvorenike koji se drže u Izraelu.

Egipat i Katar – koji zajedno sa Sjedinjenim Državama posreduju između Hamasa i Izraela – saopštili su 11. juna da su od palestinskih grupa dobili odgovor na američki plan, ne dajući dalje detalje.

Dok je Izrael rekao da je Hamas odbacio ključne elemente američkog plana, visoki lider Hamasa rekao je Rojtersu da promene koje je grupa tražila "nisu značajne", prenosi RTS.

(Reuters)

Izraelski ministar Ben Gvir protiv odluke IDF-a da sprovodi svakodnevne humanitarne pauze

Odgovarajući na najavu IDF-a da će sprovoditi svakodnevne humanitarne pauze u borbama na ključnom putu u južnom pojasu Gaze kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći Palestincima, ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir kaže da ko god da je odlučio za takvu politiku – "jeste budala koja ne bi trebalo da ostane na svom mestu".

"Nažalost, ovaj potez nije iznet pred vladu i suprotan je njenim odlukama. Vreme je da izađemo iz [zastarelog koncepta bezbednosti pre 7. oktobra] i zaustavimo ludi i zabludni pristup koji nas dovodi samo do još mrtvih i palih", kaže Gvir.

Humanitarne pauze u Gazi su vojna odluka i nikada ranije nisu bile iznesene pred vladu. Ben Gvir je protiv bilo kakve pomoći koja ulazi u Pojas Gaze, piše Tajms ov Izrael.

IDF: Avionima napadnuti položaji Hezbolaha u Libanu (VIDEO)

Borbeni avioni Izraela nedavno su u napali zgradu koju koristi Hezbolah u južnom Libanu, saopštila je izraelska vojska.

Izraelske trupe su takođe granatirale oblasti u blizini al-Amre u južnom Libanu da bi, kako kažu, uklonile pretnje, navodi IDF.

Sinoć je pogođena još jedna zgrada terorističke grupe u Kafr Kili i infrastruktura Hezbolaha u Marvahinu, dodaje izraelska vojska, a piše Tajms ov Izrael.

 

 

IDF: Do daljnjeg organizovane humanitarne pauze

Izraelska vojska saopštava da će održavati svakodnevne taktičke pauze u vojnim aktivnostima, u delovima južne Gaze, kako bi omogućila da više pomoći dospe u enklavu, gde su međunarodne humanitarne organizacije upozorile na rastuću humanitarnu krizu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading