grčka
Foto: Alo/Foto:AP

Dok se živa u termometru vrtoglavo diže širom Mediterana, što nije neobično, s obzirom na to da sezona letovanja kuca na vrata, zdravstveni radnici upozoravaju da strani turisti često nisu svesni rizika i fizičkog napora koji predstavljaju vrućine.

Mediteran je godinama bio poprište klimatskih ekstrema, posebno tokom letnjih meseci, kada se može izmeriti i iznad 48 stepeni Celzijusa.

Upravo zbog toga su spasilačke službe u većini mediteranskih zemalja, koje leti ugošćuju brojne strane turiste, pokrenule akcije za bolje održavanje i obeležavanje pešačkih, biciklističkih i pešačkih staza.

Samo u Grčkoj prošle nedelje su, naime, pokrenute tri operacije spasavanja turista koji su nestali tokom pešačenja po udaljenim ostrvima.

Među žrtvama je bio i popularni britanski televizijski voditelj Majkl Mozli, čije je beživotno telo pronađeno na ostrvu Simi.

Podsetimo, Mozli je krenuo u šetnju po vrućini, koja se pokazala posebno kobnom pošto je skrenuo i završio na pogrešnom putu, što ga je odvelo na "neverovatan uspon" kroz "krševita brda", kako se pokazalo tokom istrage.

Sve raspoložive spasilačke snage tragale su za mrtvim Britancem punih pet dana. Autopsijom je utvrđeno da je Mosli doživeo smrtonosni toplotni udar.

Nacionalna meteorološka služba u Grčkoj EMI tvrdi da su ove godine rekordi oboreni već u prvom delu sezone. Zbog toplotnog udara zatvorene su škole širom zemlje, a Ministarstvo kulture prinuđeno je da zatvori čak i Akropolj i druga arheološka nalazišta.

Volonteri Crvenog krsta dele besplatne flaše vode po Atini, a gradska kuća je postavila rashladne stanice.

U petak ujutro na Kritu je izmereno čak 44,5 stepeni Celzijusa. Šef spasilačkog tima na ostrvu Samos Dimitris Katacis tvrdi da su misije potrage za nestalima često teške jer turisti, nesvesni rizika, često "skreću sa puta" kako bi videli znamenitosti, a potom zalutati.

- Juče smo videli nekoliko turista kako hodaju stazom bez pokrivača na glavi dok je živa u termometru merila 41 stepen. To jednostavno prkosi zdravom razumu i logici - upozorava on.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading