Viktor Orban
Foto: EPA/EPA Max Slovencik

Sud EU u Luksemburgu osudio je u četvrtak Mađarsku na novčanu kaznu od 200 miliona evra, kao i na dodatne kazne, zbog odbijanja da se pridržava prethodnih sudskih odluka u vezi sa kršenjem pravila o prijemu migranata širom EU.

- Ovu odluku doneo je sud Džordža Sorosa, opštepoznato je da je briselski balon pun Sorosevih ljudi. To važi za Evropski parlament, Evropsku komisiju i sud - rekao je Orban.

George Soros

EPA/ALEJANDRO GARCIA

 

 

Prema njegovim rečima, Soros ima plan da svake godine dovodi milion migranata u Evropu , po potrebi dajući kredite evropskim zemljama za finansiranje toga, kako bi „promenio tradicionalni hrišćanski evropski izgled kontinenta“ i pretvorio ga u „kontinent sa mešovitim stanovništvom“.

Mađarski premijer je istakao da Budimpešta neće menjati migracionu politiku i da neće platiti kaznu, a ako Brisel zauzvrat odluči da kazni Mađarsku povodom sredstva iz evropskih fondova, „biće odgovoreno i na to“.

U novembru 2020. i 2021. godine, Sud pravde Evropske unije (Evropski sud pravde) je u svojim odlukama ukazao da su odredbe nekoliko mađarskih zakona u vezi sa prijemom migranata u suprotnosti sa evropskim pravom.

Reč je o izmenama i dopunama niza zakona usvojenih 2018. godine u kontekstu migracione krize. Sud EU je, posebno, ukazao na neusaglašenost sa evropskim pravom odredaba o krivičnom gonjenju onih koji pomažu migrantima u podnošenju zahteva za azil, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading