Mađarska
Foto: AP/Darko Bandic (STF)

- NATO želi da stvori takozvanu "Misiju NATO-a" u Ukrajini. To znači da će NATO koordinirati prenošenje oružja u Ukrajinu zemalja NATO-a – u Poljskoj, Slovačkoj i Rumuniji - rekao je Orban.

Mađarska neće blokirati paket pomoći za Ukrajinu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i mađarski premijer Viktor Orban saglasili su se u sredu u Budimpešti da ta zemlja "neće blokirati" Alijansu da više pomogne Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije, ali i da ne doprinosi sredstvima i vojnicima u tim naporima.

"Ono što smo se premijer i ja danas dogovorili jeste da Mađarska neće blokirati druge saveznike da se dogovore o obećanju finansijske podrške Ukrajini i vodećoj ulozi NATO-a u koordinaciji podrške Ukrajini", rekao je Stoltenberg novinarima.

Oglasio se Stoltenberg

Tanjug/Ap

 

 

Orban je rekao da Mađarska neće blokirati odluke u NATO o pružanju podrške Ukrajini, dodajući da je Mađarska odana i posvećena članica NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a rekao je da mađarska sredstva i osoblje neće biti korišćeni za podršku Ukrajine.

Stoltenberg se sastao s Orbanom dok nastoji da dobije podršku uoči samita u Vašingtonu sledećeg meseca da alijansa poveća svoju ulogu u pomaganju ukrajinskoj vojsci u ratu protiv ruskih invazionih snaga.

Očekuje se da će se na samitu u Vašingtonu sledećeg meseca američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i drugi lideri članica NATO-a dogovoriti o novom sistemu za pružanje predvidljivije i dugoročnije pomoći u oblasti bezbednosti i vojne obuke Ukrajini.

"Mađarska neće učestvovati u tim naporima NATO-a i ja prihvatam tu poziciju", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da su on i Orban "dogovorili modalitete za neučestvovanje Mađarske u podršci NATO-a Ukrajini".

"U isto vreme, premijer me je uverio da se Mađarska neće protiviti ovim naporima, omogućavajući drugim saveznicima da krenu napred, i potvrdio je da će Mađarska nastaviti da ispunjava svoje obaveze prema NATO-u u potpunosti", dodao je Stoltenberg.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading