Hamas
Foto: AP/Majdi Mohammed (STF)

 On je takođe govorio o nedavnom predlogu primirja koji je Hamas odbio, a koji je tražio oslobađanje nekih talaca koje drži teroristička grupa u zamenu za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima tokom intervjua za CNN.

I dok Izrael veruje da je više od 70 od 120 talaca još uvek živo, Hamdan tvrdi da ne zna tačan broj. "Ja nemam pojma o tome", rekao je CNN-u iz kancelarije u Bejrutu. "Niko nema pojma o tome."

Zatim je šokantno optužio Izrael za patnju četiri taoca nedavno oslobođena od strane izraelskih snaga nakon što je jedan lekar izjavio da su bili zlostavljani mentalno i fizički. "Verujem da, ako imaju mentalne probleme, to je zbog onoga što je Izrael uradio u Gazi", skandalozno je sugerisao.

Takođe je tvrdio da su taoci izašli iz Gaze izgledajući bolje nego kada su bili odvedeni. Hamdan takođe nije izrazio kajanje zbog Hamasovog iznenadnog napada na Izrael prošlog oktobra, što je navelo jevrejsku državu da pokrene vojnu kampanju u Gazi u kojoj je ubijeno hiljade Palestinaca i uništen veći deo područja. On je CNN-u rekao da je napad Hamasa "reakcija na okupaciju" dok je optužio Izrael.

Hamdan je odbacio i tvrdnju u Wall Street Journalu da je lider Hamasa u Gazi, Jahua Sinvar, rekao da su smrti Palestinaca "neophodne žrtve" u procurelim porukama drugim zvaničnicima. "To su lažne poruke poslate od strane nekoga ko nije Palestinac i poslate su Wall Street Journalu kao deo pritiska protiv Hamasa i podsticanja ljudi protiv vođe", rekao je, iako nije pružio dokaze.

"Niko ne može da prihvati ubistva Palestinaca, sopstvenog naroda."

Intervju dolazi u trenutku kada je američki državni sekretar Entoni Blinken optužio Hamas što odbija predlog UN-a za primirje, koji je, kako je rekao, gotovo identičan onom koji je Hamas izneo prošlog meseca. Hamdan je tvrdio da predloženi dogovor ne ispunjava zahteve terorističke grupe koji bi okončali rat. Hamasu je bio potreban "jasan stav Izraela da prihvati primirje, potpuno povlačenje iz Gaze i da Palestincima dozvoli da sami odrede svoju budućnost, obnovu, ukidanje blokade... i mi smo spremni da razgovaramo o fer dogovoru o razmeni zatvorenika", rekao je.

(NY Post)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading