milo đukanović
Foto: Printscreen/YouTube/ NATO News

Da je Đukanovićeva kandidatura i te kako moguća, smatra hrvatski politikolog Žarko Puhovski. Ističe da je Đukanović najznačajnija politička ličnost u poslednjih tridesetak godina u Crnoj Gori.

“I u boljim, i u lošijim fazama crnogorske politike, a i svoje politike, tako da on ima ime koje ga čini prepoznatljivim. Ali uz to ime ide i jedna vrsta političkog repa pa se pojavljuju konfliktne asocijacije u vezi sa njegovim imenom koje bi mu mogle otežati, ako ne i onemogućiti kandidaturu”, kaže Puhovski.

Puhovski za "Radio Crne Gore" pojašnjava i šta je to što Đukanovića, kako kaže, čini kontroverznom ličnošću.

“Od pokornosti Miloševiću na početku i saradnje do aktivnosti za nezavisnost Crne Gore. Od učestvovanja u razvijanju demokratskih institucija Crne Gore do kočenja tih istih institucija da bi ostao na vlasti. Od pokušaja da se nešto učini na transparentnosti političke zajednice u Crnoj Gori do čestih optužbi za učestvovanje u nečemu što bi se moglo zvati kriminalom, švercom”, kazao je on.

Ako se priča o Đukanovićevoj kandidaturi ispostavi kao tačna – to bi bila važna poruka i crnogorskoj i regionalnoj javnosti, mišljenja je član Foruma za međunarodne odnose iz Beograda Srećko Đukić.

“To je i poruka da Đukanović nije zaboravljen, da on ima zasluga i da se te njegove zasluge u NATO i te kako cene. Predstavlja u stvari na neki način priznanje važnosti tog regiona, Balkana”, kaže Đukić.

To što Đukanović, kao potencijalni kandidat za visoku funkciju u NATO-u, dolazi iz države koju je Alijansa bombardovala, moglo bi biti važno za predlagače kao akt pomirenja, zaključuju sagovornici Radija Crne Gore.

Bonus video:

 

 

Alo/RTCG

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading