RUSIJA IZNELA ŠOK OPTUŽBE PROTIV NATO: Priprema se za sukob na granici!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, Aleksandar Gruško, izneo je u intervjuu za Izvestija tvrdnje o pripremama NATO-a za mogući vojni sukob sa Rusijom. On je istakao da sve akcije koje alijansa sprovodi predstavljaju otvorenu pripremu za potencijalni vojni sukob sa Rusijom. Gruško je naglasio da vežbe koje NATO sprovodi ukazuju na odbacivanje koncepta bezbednosti zasnovanog na saradnji, te da se alijansa vraća šemama osiguranja bezbednosti iz vremena hladnog rata.

- Sve što NATO danas radi na ovom polju, otvoreno rečeno je priprema alijanse za mogući vojni sukob sa Rusijom - rekao je on.

- Vežbe koje se izvode upravo ukazuju na to da su svi koncepti bezbednosti na bazi saradnje odbačeni i da se NATO vratio šemama osiguranja bezbednosti iz vremena hladnog rata - dodao je zamenik ruskog šefa diplomatije.

Hibridni rat i uloga nuklearnog oružja

Diplomata je istakao da NATO vodi hibridni rat protiv Ruske Federacije, navodeći primere ekonomskih sankcija i demonizacije Rusije u ideološkoj sferi. Takođe, naglasio je da uloga nuklearnog oružja u vojnom planiranju alijanse raste, te da se razmatra mogućnost njegovog razmeštanja u Poljskoj i drugim evropskim zemljama. Gruško je naglasio da optuživanje Rusije za nuklearnu pretnju predstavlja zamenu teza, ističući da NATO ide putem eskalacije, posebno u vezi sa nuklearnim oružjem.

- U ekonomskoj sferi uvedene su hiljade nezakonitih sankcija našoj zemlji, u ideološkoj sferi u toku je demonizacija Rusije, gde je jedan od najnovijih eklatantnih primera najava da ako NATO bude poražen u Ukrajini, odmah sutra Rusija izvršiti invaziju na Poljsku i baltičke zemlje, nezavisnost kojih je priznao SSSR - rekao je diplomata.

- Iz najnovijih vežbi i iz najnovijih dokumenata vidimo da se uloga nuklearnog oružja u vojnoj strategiji i vojnom planiranju NATO-a samo povećava. Počeli su i razgovori o tome da nuklearno oružje može biti razmešteno u Poljskoj i drugim državama. To moramo imati u vidu prilikom izrade mera za neutralizaciju, ako takvi razgovori dobiju konkretnu formu - rekao je diplomata.


Ruski zvaničnik je naglasio da je neophodno uzeti u obzir sve ove faktore prilikom izrade mera za neutralizaciju, ukoliko razgovori o razmeštanju nuklearnog oružja dobiju konkretnu formu. Gruško je istakao da je važno sagledati celokupnu situaciju i reagovati na planove NATO-a, posebno u vezi sa mogućim razmeštanjem nuklearnog oružja u evropskim zemljama.

- Upravo NATO danas, da ne govorimo o nuklearnom oružju, ide putem eskalacije - rekao je zamenik šefa ruskog ministarstva spoljnih poslova.


(Informer)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading