vanzenaljci
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Nova studija sugeriše da moćni radio signali koji dolaze iz dubokog svemira možda potiču iz galaksija sličnih našoj.

Istraživanje ukazuje na to da bi moglo biti mnogo više u vezi sa brzim radio signalima, odnosno FRB-ovima, nego što smo prethodno shvatali.

FRB-ovi su veoma intenzivni, veoma kratki bljeskovi radio energije koji dolaze do nas iz dubokog svemira. Oni oslobađaju jednaku količinu energije u milisekundi kao Sunce za tri dana.

Njih su prvi put otkrili 2007. godine. Od tada, više od 1.000 FRB-ova je detektovano sa raznih delova univerzuma.

Naučnici još uvek ne znaju odakle dolaze. Ali jasno je da potiču iz nečega ekstremnog ili neobičnog: objašnjenja su išla od neutronskih zvezda i crnih rupa do vanzemaljskih tehnologija.

Kako bi pokušali da razumeju ove bljeskove, naučnici su posvetili mnogo vremena proučavanju veoma aktivnih izvora koji se ponavljaju. Oni su korisni jer njihovo ponavljanje omogućava naučnicima da se fokusiraju na delove neba odakle se očekuje da dolaze.

Ali samo oko tri odsto izvora brzih radio signala se ponavlja. To znači da su preostali izvori relativno nepoznati.

Nova studija je ispitivala 128 tih neponavljajućih FRB-ova, koji su emitovale samo jedan signal. I sugeriše da oni potiču iz galaksija sličnih našoj Mlečnoj Stazi, sa samo relativno ograničenom gustinom i umerenim magnetnim poljima.

"Ovo je bio prvi pogled na preostalih 97 odsto", kaže glavni autor Ayush Pandhi sa Univerziteta u Torontu. "To nam omogućava da ponovo razmotrimo šta mislimo da su FRB-ovi i vidimo kako se ponavljajući i neponavljajući FRB-ovi mogu razlikovati."

Studija je posmatrala izvore koristeći polarizovano svetlo. To znači da su naučnici mogli da ispituju ne samo koliko su svetli, već i pod kojim uglom dolaze vibrirajući elektromagnetni talasi.

To omogućava naučnicima da bolje razumeju izvore, jer taj ugao može biti korišćen da se razume informacija o tome kako i odakle je došao, i kuda je putovao na svom dugom putovanju do Zemlje.

(Independant)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading