malaga
Foto: Printscreen/Španska policija


Zajednička akcija vođena od strane španske Civilne garde, uz podršku Europol-a, nanela je značajan udarac kriminalnoj mreži uključenoj u krijumčarenje velikih količina droge iz Južne Amerike u Evropsku uniju. Nakon trogodišnjeg niza akcija, konačna operacija, koordinirana na međunarodnom nivou, ciljala je kriminalnu mrežu odgovornu za krijumčarenje više tona kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u Evropsku uniju. Mreža je koristila pomorske pošiljke preko logističkih centara u Zapadnoj Africi i Kanarskim ostrvima da bi drogu prebacila u Evropsku uniju, gde su centri za distribuciju u nekoliko evropskih zemalja dalje širili kokain.

Međunarodna koordinacija i rute krijumčarenja

Koordinisane aktivnosti fokusirale su se na sposobnost kriminalnih aktera da blisko sarađuju i koriste terenske operativce za olakšavanje krijumčarenja. Ovo naglašava važnost bliske međunarodne saradnje među agencijama za sprovođenje zakona u borbi protiv takvih kriminalnih aktivnosti. Vođe mreže uspostavile su centre za komandu i kontrolu u Turskoj i Dubaiju, koristeći ih kao privremene baze za aktivnosti organizacije.


U avgustu 2023. godine, španska Civilna garda presrela je brod koji je prevozio 700 kilograma kokaina blizu Kanarskih ostrva, što je dovelo do otkrića da je hrvatsko-italijanska posada prethodno uspela prokrijumčariti barem 500 kilograma kokaina iz Brazila u Španiju. Ovaj operativni metod pomogao je otkriti koordinatore i olakšavače u Zapadnom Balkanu, koji su identifikovani kao visoko vredni ciljevi zbog njihovog učešća u koordinaciji oba transporta.


Brojne međunarodne akcije nanele su značajne udarce kriminalnoj mreži. U maju 2023. godine, srpske i holandske vlasti su sarađivale u operacijama protiv vođstva kartela i njegove distribucijske infrastrukture, što je rezultiralo hapšenjem 13 osumnjičenih i oduzimanjem znatnih količina oružja i imovine vrijedne oko 50 miliona eura. Pored toga, zajednička akcija u oktobru 2023. godine, u kojoj su učestvovale hrvatske, nemačke, španske i turske agencije za sprovođenje zakona, dovela je do hapšenja 21 osobe i oduzimanja droge, oružja i novca.


Brazilski organi su se fokusirali na kriminalnu organizaciju unutar Brazila koja je transportovala kokain iz unutrašnjosti zemlje do pomorskih luka i drugih logističkih centara pre koordinacije njenog transporta u Zapadnu Afriku za dalji transport od strane evropskih kriminalnih mreža. Brazilska mreža je pružala različite kriminalne usluge, uključujući logistiku i olakšavanje pranja novca. U martu 2024. godine, brazilski organi su sproveli završnu fazu istrage u vezi sa pranjem novca povezanim sa krijumčarenjem droge, otkrivajući preko dva milijarde brazilskih reala (371 milion eura) koji su prošli kroz gotovo 500 bankovnih računa tokom godina.

Uloga Europol-a i međunarodna saradnja

Europol je odigrao ključnu ulogu u koordinaciji razmene informacija između nacionalnih vlasti i pružanju obaveštajnih podataka i analiza kako bi podržao terenske istražitelje. Obaveštajni podaci koje je pružio Europol doprineli su nekoliko oduzimanja tokom istrage, a agencija je takođe poslala stručnjake u Brazil i Španiju da pruže analitičku i tehničku podršku zvaničnicima na terenu.

(Jutarnji)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading