NATO
Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert (STR)


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izneo je zabrinjavajuće informacije o značaju kineskih čipova za rusku proizvodnju oružja. Prema Stoltenbergovim rečima, prošle godine Rusija je nabavila čak 90% mikroelektronike iz Kine, što je omogućilo nastavak njenog vojnog angažmana u Ukrajini. Ova vest je izazvala reakciju međunarodne zajednice, a najpre Sjedinjenih Američkih Država koje planiraju proširenje sankcija kako bi ograničile prodaju čipova i drugih proizvoda za vojne svrhe Rusiji, pre svega iz Kine.

- Vidimo da Kina sada igra ključnu ulogu u omogućavanju ili podršci ruskom ratu u Ukrajini. 90 odsto mikroelektronike koju je Rusija uvezla prošle godine dolazi iz Kine. To su predmeti, elektronska oprema, koja je ključna za proizvodnju projektila, bombi i borbeni tenkovi, korišćeni u agresivnom ratu Rusije protiv Ukrajine - rekao je Stoltenberg.


Kineska pomoć vojnim naporima Rusije

Nedugo nakon Stoltenbergove izjave, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izneo je informacije o kineskoj podršci vojnim naporima Ruske Federacije. Ova vest dodatno potvrđuje značaj kineskih tehnoloških proizvoda u kontekstu sukoba između Rusije i Ukrajine. Kako će se ova situacija odraziti na međunarodne odnose i bezbednost regiona, ostaje da se vidi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading