ZABRINJAVAJUĆE VESTI ZA MOSKVU Doneta odluka zbog koje likuje vlast u Kijevu
Foto: EPA/EPA

Prema rečima izvora u kabinetu francuskog predsednika, dogovor je postignut, a sada stručnjaci treba da se pozabave njegovom razradom kako bi se „obezbedilo da bude u skladu sa zakonom, pravilnicima o državnim finansijama, kao i finansijskim mogućnostima jednih i drugih“.

Agencija je prenela da je to najpre bila inicijativa Sjedinjenih Američkih Država.

Prethodno, američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom postigao dogovor o pitanju tome da se sredstva od blokiranih ruskih aktiva prebace Kijevu, javio je Rojters.

Evropska unija odobrila je u maju korišćenje prihoda od ruske imovine u cilju podrške Oružanih snaga Ukrajine.

Neprijateljske zemlje od februara 2022. godine uvode Rusiji sankcije, u okviru kojih je bila zamrznuta kako suverena imovina, tako i sredstva privatnih investitora.

Zamrznuto je oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi. Gotovo odmah su počeli razgovori stranih zemalja o zapleni ove imovine u različite ciljeve. U oktobru 2022. godine lideri Evropske unije naložili su Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznute imovine u cilju finansiranja Ukrajine.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da, u slučaju zaplene ruske imovine koja je zamrznuta na Zapadu, Ruska Federacija će braniti svoje interese, uključujući i na sudovima, javlja Sputnjik.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading