Evropski parlament
Foto: Alo/Printscreen

Dejvid Mekalister iz nemačke Hrišćansko-demokratske unije i Andreas Šider iz Socijaldemokratske partije Austrije bili su prvi na listi u svojim državama, te se njihov prolazak nije dovodio u pitanje.

Mekalister, svojevremeno izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, jedan je od najuticajnijih evropskih poslanika iz redova demohrišćanske Evropske narodne partije i predsedavajući Odbora za spoljne poslove, a očekuje se da će i u novom sazivu igrati značajnu ulogu, navodi portal.

Andreas Šider, je, s druge strane, u Srbiji je privukao pažnju kao posmatrač izbora u decembru 2023. godin i bio jedan od inicijatora kritičke rezolucije Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji.

Iskusni evropski poslanik Tonino Picula, koji je član Evropskog parlamenta od ulaska Hrvatske u Uniju 2013. godine, osvojio je još jedan mandat.

Na listi Socijaldemokratske partije Hrvatske bio je na poslednjem mestu, ali je reizabran putem preferencijalnih glasova.

Picula je tokom 11 godina u Evropskom parlamentu bio jedan od najaktivnijih poslanika kada je reč o temama Zapadnog Balkana i proširenja EU.

Novi mandat u Evropskom parlamentu osvojio je i Matjaž Nemec iz Slovenije, koji je u Evropskom parlamentu nasledio sadašnju ministarku spoljnih poslova Tanju Fajon.

On je nedavno obavljao funkciju izvestioca za ukidanje viza za vlasnike pasoša sa tzv. Kosova koje je izdala Koordinaciona uprava Srbije.

Alesandra Moreti, koja je nasledila Tanju Fajon na mestu predsedavajuće Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju, takođe je reizabrana sa liste Demokratske partije Italije.

Krajem marta potvrđeno je da se poslanik iz Slovačke Vladimir Bilčik, izvestilac za Srbiju, neće kandidovati za drugi mandat u Evropskom parlamentu, pa je nedavno bio u oproštajnoj poseti Srbiji.

Viola fon Kramon, poslanica nemačkih Zelenih, nije prošla u novi saziv Evropskog parlamenta, jer je njena partija osvojila 12 poslaničkih mandata, a ona je bila 15. na listi.

Fon Kramon je bila izvestiteljka „iz senke“ za Srbiju ispred grupe Zelenih u odlazećem sazivu, a takođe je bila izvestiteljka ove grupe za tzv. Kosovo.

Ispred poslaničke grupe liberala, izvestilac „iz senke“ za Srbiju bio je Klemen Grošelj, koji takođe nije osvojio novi mandat.

Još jedan poslanik koji napušta Evropski parlament je Andor Deli iz Saveza vojvođanskih Mađara, koji je 2014. godine postao prvi poslanik Evropskog parlamenta sa državljanstvom Srbije, a na tu funkciju ga je kandidovala vladajuća partija Mađarske Fides.

Njegova naslednica na poziciji predstavnika SVM u Evropskom parlamentu je Anamarija Viček, navodi EWB.

Alo.rs/Juropijan vestern Balkans (EWB)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading