Vladimir Putin
Foto: Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo via AP

Da bi sproveo ovu meru, Ministarstvo finansija SAD, u konsultaciji sa Stejt departmentom, izdalo je novu definiciju (EO) 14071, koja zabranjuje:

Pružanje usluga IT konsaltinga i dizajna bilo kojoj osobi u Ruskoj Federaciji;

Usluge IT podrške i usluge u oblaku za softver za upravljanje preduzećima;
softver za projektovanje i proizvodnju.

Odluka stupa na snagu 12.09.2024, prenose ruski mediji.

„Uprkos novim zabranama, OFAC nastavlja da zadržava ovlašćenja za određene telekomunikacijske, internetske i humanitarne operacije“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

„Povećavamo rizik za finansijske institucije koje se bave ratnom ekonomijom Rusije i eliminišemo puteve za utaju poreza, kao i smanjujemo mogućnost Rusije da koristi pristup stranoj tehnologiji, opremi, softveru i IT uslugama“, navodi se u saopštenju. Američka ministarka finansija Dženet Jelen u saopštenju za javnost.

Danas, 12. juna, Ministarstvo finansija SAD proširilo je listu sankcija Rusiji na više od 30 fizičkih i preko 200 pravnih lica. Sankcije su uvedene protiv Nacionalnog klirinškog centra, Moskovske berze, osiguravajućeg društva SOGAZ, projekata Arktik LNG 1 i Arktik LNG 3. Među pojedincima, ograničenja se odnose na zaslužnog majstora sporta Rusije, olimpijskog šampiona 2020. Nikitu Nagornog i šefa autonomije Gagauzije Evgeniju Gucul.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading