Predsednica Evropske komisije
Foto: AP/Jean-Francois Badias (STR)

(Piše: Zoran Radovanović)

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i vođe sedam političkih grupacija u EP razgovarali su u Briselu o rezultatima izbora za EP i sledećim koracima u izboru predsednika Evropske komisije. Očekuje se da će se o kandidaturi aktuelne predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za novi mandat glasati tokom prve radne nedelje novog saziva EP 18. jula.

Ursula fon der Lajen je verovatno zadovoljna rezultatima izbora za EP, jer je grupacija koju predvodi, Evropska narodna partija, dobila dodatnih 10 mandata u novom sastavu. Ojačana EPP će imati 186 poslanika, ali je za većinu u parlamentu sa 720 poslanika potrebno da novu Evropsku komisiju podrži bar 361 poslanik. Za drugi mandat na čelu EK, "evropski narodnjaci" i Fon der Lajen bi morali da pridobiju grupe politički bliske desnom centru: liberalnu Obnove Evrope (79 mandata), uz već obećanu podršku francuskog predsednika Emanuela Makrona, i Socijaliste i demokrate (135). Najizgledniji članovi koalicije bili bi poslanici iz grupe Zeleni/EFA (53 mandata), koji će verovatno tražiti da se Komisija čvrsto drži Zelenog sporazuma.

šefica EK

EPA-EFE/Henrik Montgomery SWEDEN OUT

 

Ursula neće podršku Le Pen i Meloni

Očekuje se da bi Ursula fon der Lajen rado izbegla podršku grupe Identitet i demokratija (58 mandata), gde vodeću reč ima francusko Nacionalno okupljanje, i grupe Evropski konzervativci i reformisti (73 mandata), koju predvode desničarski političari poput italijanske premijerke Đorđe Maloni.

Neočekivani protivnik je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je odlučio da Ursulu fon der Lajen isključi iz razgovora sa šefovima država i vlada Evropske unije 17. juna tokom kojih se odlučuje o kandidatima za predsednika Evropskog saveta (funkciju koju trenutno obavlja Mišel), predsednika Evropske komisije i komesara za spoljne poslove, piše Politiko. Zvanični kandidat će biti objavljen na samitu Evropskog saveta 27. i 28. juna.

Đorđa Meloni

EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

 

Potrebna je promena

Analitičar Dejan Miletić za Alo! objašnjava da je vidljiva ambicija Ursule fon der Lajen da dobije drugi mandat, ali smatra da je potrebna "osvežavajuća promena koja bi pripremila EU za složenija vremena" jer je u toku rat u Evropi, a ekonomija je u padu. Rezultati izbora za Evropski parlament ukazuju na promene unutar EU da je na čelu Komisije potrebna "osoba koja će štititi interese EU, a ne evroatlantske zajednice".

Kao najboljeg kandidata, naš sagovornik vidi sadašnju italijansku premijerku Đorđu Meloni, koju opisuje kao ličnost koja "dokazano stoji na evraoatlantskom putu, ali je i zagovornik suverenizma, i svojim stavovima spaja levicu i desnicu". Ukoliko bi neko poput Đorđe Meloni bio na čelu EK, "okvir se ne bi promenio, ostali bi demokratski metodi," objašnjava Miletić, koji dodaje da "postoji strah od suverenista". Kao drugog ozbiljnog kandidata vidi nekadašnjeg predsednika Evropske centralne banke i premijera Italije. Mario Dragi je "deo establišmenta, poznat u finansijskim institucijama, ozbiljniji i interesantniji od Meloni", kaže naš sagovornik, i zaključuje da je vreme "za ozbiljnog evropskog lidera, ako EU hoće da se profiliše na svetskoj sceni, i da se oseti težina evropskih institucija".

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading