Zaplenjeni kokain u Španiji
Foto: Profimedia

U pitanju je droga koja je zaplenjena na jesen 2022. godine, a dopremljena je iz Kolumbije preko Luke Bar. Deo akcije u kojoj je razbijena ta kriminalna grupa bila je i crnogorska policija. Kokain je transportovan iz Kolumbije preko Luke Pirej, u Grčkoj, do Luke Bar, u Crnoj Gori. Zatim je kopnenim putem dopremljen u Albaniju.

Tužilaštvo Albanije tereti bivšeg lokalnog funkcionera Viktora Červanakua i još desetoricu za trgovinu drogom iz Kolumbije. Tužilac je predložio sudu da Červanaku bude osuđen na deset godina i osam meseci zatvora.

Droga je otkrivena 24. novembra 2022. godine u stanu Červanakua, koji je dotad bio posebno pretvoren u laboratoriju za kokain. Tužilaštvo tvrdi da su okrivljeni delovali na organizovan način, i da bi, da je droga dospela na crno tržište, vredela 40 miliona evra.

Prema navodima iz tužilaštva, istragom je utvrđeno da je kokain nakon što je transportovan do Luke Bar kopnenim putem dovezen u Albaniju 19. septembra 2022. godine.

„Supstanca je transportovana i sakrivena u teretu veštačkog đubriva, spakovanog i utovarenog u kontejner, koji je iz Kolumbije preko Luke Pirej, u Grčkoj, prevezen do Luke Bar u Crnoj Gori. Teret je kopnenim putem u Albaniju ušao 19. septembra 2022. godine i nakon što je tovar ocarinjen u Tirani, prevezen je u selo Frakul e Madhe, kod Fiera, gde je zaplenu narkotika izvršila policija“, saopštili su ranije iz albanskog tužilaštva.

Nakon dolaska na odredište ovog tovara, kriminalna grupa bi obezbedila specijalizovana lica koja bi omogućila vađenje čistog kokaina, kojim bi se potom trgovalo.

Prema tužilaštvu, Nikolin Gjolena, Klajdi Vrioni (alias Klajdi Kodra), Viktor Červanaku i njegov sin Denilson Červanaku su ljudi koji su stvorili, organizovali i upravljali kriminalnom grupom za trgovinu drogom iz Kolumbije, dok su Zenel Červanku, Endži Ferhati, Redion Meši, Julian Malaj, Marildo Rona, Bledar Matoši i Kolumbijac Samir Rosales Rodrigez bili članovi ove kriminalne grupe. Za sve njih, tužilaštvo traži od dve do 12 godina zatvora.

 

 

Kod jednog broja okrivljenih, navedeno je, nađeno je i oružje, zbog čega je i to deo optužnice.

Uprkos nekim medijskim izveštajima da je istragom otkriveno 430 kilograma droge, tužilaštvo je pomenulo 485 kilograma kokaina.

Takođe, kao što smo i ranije pisali, među optuženima pred sudom u Albaniji nema crnogorskih državljana niti je sasvim jasno jesu li okrivljeni imali pomoć u Crnoj Gori.

Ova akcija je vođena pod kodnim nazivom „Port“ u Crnoj Gori a „Konsistenca“ u Albaniji.

Crnogorska policija precizirala je ranije da je kokain stigao 7. jula 2022. godine u Luku Bar iz kolumijske luke Buenaventura, brodom „Monte Cervino“, u kontenjeru sa organskim đubrivom.

Krajnja destinacija sadržaja kontejnera bila je Albanija dok je Crna Goru bila zemlja tranzita.

Nakon što je crnogorska policija uz pomoć carine otkrila kokain u kontejnerima, inspektori Sektora za borbu protiv kriminala su u saradnji sa crnogorskim tužilaštvom i kolegama iz Albanije procijenili da pošiljku drže pod nadzorom dok za nju ne dođe naručilac.

Ovo je drugi slučaj da je u Albaniji otkrivena laboratorija za kokain.

Polovinom 2015. godine jedna je otkriven u Sibrakeu u Elbasanu, gde su uhapšena dvojica kolumbijskih državljana, hemičara koji su izvlačili veće količine kokaina pomešanog u tečne hemikalije, uvezene iz Kolumbije.

Bonus video:

 

@alo_portal Čeda se slomio pa zaplakao na pomen Jelene! Celu emisiju “U RINGU” sa Čedomirom Jovanovićem možete pogledati na našem YouTube kanalu #alo #alonovine #alodnevnenovine #cedajovanovic #cedomirjovanovic #fyp #foryou #foryoupage #fypシ #fypシ゚viral ♬ Sad - Ewine Goelt

 

Alo/RTCG

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading