ruski kalaš
Foto: Printscreen/Jutjub

Teško ih je uništiti, ali ipak nije nemoguće. A rešenje su pronašli obični "prašinari", koji se svakog dana na liniji fronta suočavaju sa opasnim letelicama.

Kao što lovci koji kreću u pohod na guske ili patke neće nositi municiju koja se koristi za krupnu divljač, tako će uskoro i vojnici na liniji fronta nositi posebnu municiju za uništavanje dronova.

I to istu onu koja je pogodna za leteće životinje - patrone punjene sačmom.

Vešti vojnici su više puta u Ukrajini pokazali da je moguće jednim hicem razbiti multikopter u paramparčad, sa udaljenosti i do sto metara.

Kako piše ruski portal "Rosijskaja gazeta", glavno je sačuvati pribranost i brzo reagovati.

Posle snimaka koji su pokazali učinkovitost sačmara, određene kompanije namenske industrije već su reagovale.

Ruska kompanija "Tehkrim" razvila je i proizvodi patrone za obaranje dronova pod nazivom "Perehvat". One su namenjene za ispaljivanje iz oružja sa glatkim cevima.

- Opremnjeni su takozvanom povezanom sačmom. Nekoliko olovnih trouglova povezuje nit od kevlara. Nekada su pirati iz topova ispaljivali đulad povezanu lancima, kako bi naneli ozbiljniju štetu brodovima - piše "Rosijskaja gazeta".

Kako piše ruski portal, pojavljuje se jedan problem kada je u pitanju ovakvo naoružanje.

Naime, ruska armija nema lakocevno streljačko naoružanje, a po zakonu, vojnici ne mogu da ponesu ličnu lovačku pušku u rat.

- U američkoj vojsci tokom Drugog svetskog rata, glatke puške sa pumpom bile su u upotrebi i bile su popularne. Bez kundaka, sa skraćenom cevi, ispostavilo se da su zgodni tokom borbi u rovovima U borbi protiv dronova, obična lovačka sačmarica sa glatkom cevi i takozvana vezana zrna su se pokazale kao veoma delotvorne - piše "Rosijskaja gazeta".

Još jedno rešenje može biti i podcevna sačmara, čiji su se snimci već pojavili na društvenim mrežama.

Ruski medij piše da je u razmatranju i razvoj posebne granate za uništavanje bespilotnih letelica, koja bi se ispaljivala iz lansera granata AGS-17.

"Rosijskaja gazeta" zaključuje da rešenje za problem ubitačnih jeftinih dronova postoji, samo da je potrebno uzeti u obzir ekspertizu vojnika sa linije fronta, kao i sprovođenje organizacionih promena koje bi dovele do brže obuke vojnika za korišćenje ovakvih sredstava.

Alo.rs/RG.ru

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading