Organizacija ŠOS
Foto: AP/Tanjug/Ap

Tako je odgovorio na medijske izveštaje da bi zemlje G7 mogle da izdaju "strogo upozorenje" kineskim bankama jer navodno pomažu Ruskoj Federaciji da zaobiđe sankcije.

- Kina nikada neće prihvatiti bilo kakve nezakonite jednostrane sankcije - rekao je Lin Đen.

Kina će preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih kompanija, naveo je portparol.

Očekuje se da će na samitu sredinom juna u Italiji lideri zemalja Grupe 20 na privatnim sastancima razgovarati o pretnji koju navodno predstavlja razvoj trgovine između Rusije i Kine. Mediji pretpostavljaju da će se ti razgovori završiti zvaničnim saopštenjima u vezi sa kineskim bankama, prenela je RIA.

Napominje se da SAD i zemlje G7 najverovatnije neće uvoditi trenutne restriktivne mere ni protiv jedne banke tokom samita, kao i da upozorenje neće uticati na velike kineske banke.

Iz administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena su poručili da su Vašington i njegovi partneri spremni da koriste sankcije i da pooštre kontrolu izvoza kako bi otežali Rusiji da zaobiđe sankcije Zapada.

To je primetio i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa kolegama iz BRIKS-a i drugih prijateljskih zemalja, kada je ukazao da rešenja koje Kolektivni zapad donosi, naročito u sferi ekonomije, finansija i trgovine, sve češće nisu u skladu sa osnovnim principima Ujedinjenih nacija niti su u skladu sa međunarodnim pravom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading