POČETAK KRAJA? Putinove nuklearne podmornice i flotila ratnih brodova se približavaju SAD - šta se krije iza ovih vojnih vežbi?
Foto: Alo/shutterstock


Ruski ratni brodovi i nuklearna podmornica Vladimira Putina primećeni su kako prolaze kroz Atlantik, svega 25 milja od obala Sjedinjenih Država, uznemirujući mnoge i podsećajući na Kubansku raketnu krizu. Snimci su se pojavili nedugo nakon što je objavljeno da će ruski ratni brodovi biti poslati u Karibe na vojne vežbe. Putinov najmoderniji fregat Admiral Gorškov, nosač hipersoničnih raketa, prati nuklearna podmornica Kazan i još dva vojna plovila, sve to neposredno uz kuću predsednikova Bajdena. Ova flotila, koja bi trebalo da stigne u Havanu, glavni grad Kube, sutra, smatra se zveckanjem sabljama od strane Putina u vreme dubokih tenzija zbog njegovog rata protiv Ukrajine.

Putinova reakcija na podršku SAD-a Ukrajini

Ruski pro-ratni Telegram kanali pohvalili su se da nuklearna podmornica Kazan nosi "vojne vođene rakete" dok prolazi blizu američke obale. I dok kubanski zvaničnici negiraju tvrdnje da ruska plovila nose nuklearne rakete, Putin je nedavno zapretio da će snabdeti svoje najmoćnije oružje zemljama ili regionima bliskim njegovim vodećim NATO neprijateljima. On smatra da je ovo uzvratni udarac SAD-u, Britaniji i Francuskoj koje su snabdele Ukrajinu raketama za upotrebu na njegovoj teritoriji. Putin je sugerisao da bi Moskva mogla preduzeti "asimetrične korake" negde drugde u svetu kao odgovor na Bajdenov poziv da dozvoli Ukrajini da koristi američko oružje protiv Rusije.

Vežbe u Atlantiku i Karibima

Tokom vojnih vežbi u Atlantiku, Admiral Gorškov "branio je brodove Severne flote od vazdušnih napada i protivbrodskih raketa imaginarnog neprijatelja". Ove vežbe su sprovedene uz pomoć računarske simulacije, kako je saopštilo rusko ministarstvo odbrane. Lažni ciljevi su pogođeni Poliment-Redut SAM sistemom, A-192M topovskim sistemom i Palash protivavionskim sistemom. Rusija i Kuba - jedan od dugogodišnjih neprijatelja Amerike - prethodno su najavili da će Putinova plovila biti u kubanskim vodama od 12. do 17. juna. Očekuje se da će brodovi takođe posetiti Venecuelu.

Aktivnost ruske mornarice u Karibima

Visoki zvaničnici administracije Džoa Bajdena veruju da će ruski ratni brodovi, kao i avioni koji se očekuju da stignu za vreme pomorske vežbe, verovatno ostati u regionu tokom leta. Oni su nedavno izjavili: "Kao deo redovnih vojnih vežbi Rusije, očekujemo da će ovo leto Rusija sprovoditi pojačanu pomorsku i vazdušnu aktivnost blizu Sjedinjenih Država. Ove akcije će kulminirati globalnom pomorskom vežbom Rusije ove jeseni." Amerika ne smatra da ova aktivnost uključuje pretnju, ali će Američka mornarica nadgledati vežbe, dodao je zvaničnik.

Ovo nije prvi put da je Rusija poslala svoje brodove u Karibe. Prošle godine, ruski vojni brod Perekop uplovio je u Havanu, dok je Admiral Gorškov primećen u istoj luci 2019. godine. Zvaničnik Bajdena istakao je da je nedavni potez svakako deo ruske reakcije na podršku SAD-a Ukrajini, ali i pokušaj Putina da pokaže svoju mornaricu - nakon što je izgubio nekoliko brodova zbog ukrajinskih udara. "Ovo je o tome da Rusija pokaže da je i dalje sposobna za određeni nivo globalne moći", izjavio je zvaničnik.

(The Sun)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading