Herbert Kickl
Foto: Printscreen/YouTube/ OE24.TV

Prema konačnim rezultatima, koji su objavljeni nakon što su u ponedeljak prebrojani svi glasovi poslani poštom, konzervativna Narodna stranka (OVP), stranka austrijskog kancelara, bila je na drugom mestu s 24,5 posto.

Socijaldemokratska stranka (SPO) dobila je 23,2 posto glasova.

Zeleni, koji zajedno s OVP-om upravljaju Austrijom, u nedelju su dobili oko 11,1 posto, dok je liberalni NEOS dobio 10,1 posto.

U nedelju je FPO po prvi put osvojio najviše glasova na izborima u Austriji. Ovi izbori su se smatrali kao test za austrijske parlamentarne izbore koji su na jesen.

FPO je osvojio tri dodatna mandata i poslaće šest poslanika u novi Evropski parlament.

Klub poslanika OVP-a izgubio je dva mandata i ubuduće će biti zastupljen sa samo pet poslanika, a toliko će imati i SPO. Zeleni i NEOS osigurali su po dva mandata.

Ukupno 6,37 miliona ljudi u Austriji imalo je pravo glasa na izborima za Evropski parlament, a izlaznost je bila 56,3 posto.

Inače, kako piše Euronews, FPO je na ovim izborima vodio kampanju sa sloganom "Stop ludilu Evropske unije"", a ekstremni politički stavovi im nisu strani.

Stranka se poslednjih godina čvrsto približila Kremlju, a spomenuti medij podseća i na skandal iz 2019. godine kada je bivši čelnik stranke snimljen kako obećava državne ugovore ženi koja se pretvarala da je nećakinja ruskog oligarha.

Ranije u aprilu, vođa stranke, Herbert Kickl, optužen je za umešanost u špijunski skandal povezan s Rusijom. Austrijska stranka Zelenih, ali i brojni politički analitičari, čvrsto su uvereni u to da je FPO produžena ruka Rusije u Austriji. Stranka trenutno vodi u svim relevantnim anketama i pred parlamentarne izbore koji su zakazani za septembar.

Još je u februaru Politico pisao da se Austrija strmoglavila prema katastrofalnoj političkoj budućnosti. Istakli su i trenutak s godišnje konvencije stranke gde se spomenuti Herbert Kickl pobedonosno već proglasio "budućim Volkskanzlerom", odnosno narodnim kancelarom, izrazom koji je prvi put prikvačen Adolfu Hitleru 1933. godine.

Austrijskog kancelara Karla Nehammera tada je proglasio "hodajućim mrtvacem", a naveo je i da ima spremnu "poternicu" za ministre odgovorne za zdravstvenu politiku tokom covid pandemije.

"Mađarska mi je uzor!", poručio je tada Kickl stranačkim fanovima.

U međuvremenu, FPO je zauzeo i čvrstu poziciju koja se protivi evropskoj podršci Ukrajine, koristeći se opravdanjem austrijske neutralnosti da de facto zauzmu prorusku poziciju, piše Politico. Kickl je obećao iskoristiti veto Austrije kako bi blokirao evropsko finansiranje Ukrajine, njeno pristupanje Evropskoj uniji, kao i "štetne" sankcije protiv Rusije.

Austrijska je privreda u ovom trenutku slaba, a budućnost zemlje mračna, piše Politico. Sve ukazuje na to da će na predstojećim parlamentarnim izborima pobedu odneti krajnja desnica, prenosi Jutarnji.

Bonus video:

 

 

Alo/Jutarnji

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading