Fredi Beleri
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Prema trenutnim rezultatima, čini se da je zahvaljujući preferencijalnim glasovima Albanac Fredi Beleri izborio mesto u Evropskom parlamentu sa liste stranke premijera Micotakisa, člana pobedničke Evropske narodne partije.

Ali problem je što se trenutno nalazi u albanskom zatvoru gde služi dvogodišnju kaznu za korupciju. Beleri je pripadnik grčke manjine iz Albanije, gde je bio kandidat za gradonačelnika grada Himara na obali. Pobedio je sa razlikom od samo 19 glasova, ali je dva dana pre izbora uhapšen pod optužbom za kupovinu glasova.

Iako je pobedio na izborima, albanske vlasti mu nisu dozvolile da izađe iz pritvora da položi zakletvu niti da to učini u prostorijama pritvora. Beleri je ranije bio osumnjičen za razne zločine u Grčkoj i Albaniji. Grčka vlada je njegov slučaj smatrala primerom kršenja prava manjina u Albaniji i zbog toga je blokirala pristupne pregovore Albanije sa Evropskom unijom.

Pritisak Grčke na Albaniju nije uticao na slučaj Beleri jer je sud utvrdio da postoje dokazi o njegovoj krivici i osudio ga na dve godine zatvora. Albanija smatra da je ovaj slučaj "isključivo stvar suda", štaviše, Tirana navodi da je EU ta koja insistira da nema političkog uticaja na sudske postupke.

Pritisak drugih zemalja EU na Grčku da ne blokira integracijski put Albanije nije imao rezultata, pa je taj put blokiran, bez obzira na sjajan imidž koji Albanija trenutno ima u EU. Grčki premijer Micotakis, očigledno pod pritiskom nacionalističkog dela javnosti, odlučio je da Belerija stavi na listu svoje stranke za evropske izbore. A sada je, izgleda, dobio poslaničko mesto u Briselu.

Postavlja se pitanje da li će Nova Demokratia insistirati da on bude poslanik. Ako hoće, hoće li ga Albanija pustiti iz zatvora? Može li EU uopšte da traži od Albanije da pusti osuđenika iz zatvora da bi bio član Evropskog parlamenta? Ovo postaje neprijatno pitanje i za EU, jer borbu protiv korupcije, nezavisnost pravosuđa i vladavinu prava smatra ključnim za napredak zemalja kandidata ka EU.

Grad Himara je značajan jer se u okviru te opštine nalaze mali gradovi i sela u najlepšem delu albanske obale. A lokalna uprava ima ulogu u davanju građevinskih dozvola. Trenutno se u tom delu odvijaju veliki projekti izgradnje turističkih kompleksa. Čak je i Belerijev protivkandidat na izborima za gradonačelnika Himare, Jorgo Goro, nedavno uhapšen pod optužbom za proneveru zemljišnih papira i građevinskih dozvola.

Sada će se voditi bitka da li će Fredi Beleri iz albanskog zatvora otići u Evropski parlament ili će ostati zatvorenik u Albaniji koji je izabran za poslanika u Evropskom parlamentu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading