Godišnjica
Foto: AP/Virginia Mayo (STF)

Podsećanja radi, deo NATO članica je u proteklim nedeljama otvoreno podržao ideju i dalo dozvolu Ukrajini da koristi naoružanje zapadne proizvodnje za napade na teritoriju Ruske Federacije, navodno na "ograničen način".

Uprkos tome, Zapad i dalje insistira na tome da on nije učesnik u sukobu i da podržava napore Kijeva samo zbog kako bi se zaustavio prodor ruske vojske u Harkovskoj oblasti, koji je Moskva pokrenula kako bi pomerila liniju kontakta dalje od granice i time sprečila dalje ukrajinske napade po civilnim ciljevima.

"Crvena linija je pređena", rekla je Tanerova komentarišući odluku SAD, Francuske i Nemačke da daju dozvolu za upotrebu njihovog naoružanja u prekograničnim napadima.

Na pitanje o tome na koji bi drugi način Ukrajina mogla da zaustavi Harkovsku operaciju, austrijska ministarka izjavila je da je "Austrija neutralna država i da nije na njoj da sudi o tome".

Ona je navela i da je "zadovoljna" time što je bar generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da Alijansa neće slati svoje trupe u Ukrajinu.

Međutim, vredi podsetiti da je, uprkos tome, francuski predsednik Emanuel Makron najavio da će njegova država poslati instruktore u Ukrajinu, a ovu ideju je podržalo nekoliko država u okviru NATO.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading