Izrael
Foto: Alo/Tanjug


Izraelski izaslanik u UN, Gilad Erdan, izjavio je da su Ujedinjene nacije dodale Izrael na globalnu listu država i oružanih grupa koje su počinile prekršaje nad decom. Ova vest je izazvala dosta pažnje, posebno u svetlu nedavnog osmomesečnog rata u Gazi, gde je među 36.500 ubijenih procenjeno da je više od 13.000 dece.


Erdan je izjavio da je "šokiran i zgrožen" ovom odlukom, nazivajući je "sramnom". Ova vest je brzo izazvala reakciju izraelskih zvaničnika, uključujući premijera Benjamina Netanjahua koji je saopštio da su se UN "dodale na crnu listu istorije kada su se pridružile onima koji podržavaju ubice Hamasa". Ministar spoljnih poslova Izrael Kac je upozorio da će ova odluka uticati na odnose Izraela sa UN, koji su već veoma napeti.

 

 


Sa druge strane, osoblje UN tvrdi da je Izrael izostavljen sa slične liste prethodnih godina usled političkog pritiska. Ezekiel Hefes, direktor grupe za ljudska prava "Liste za posmatranje dece i oružanih sukoba", ističe da je ova odluka velika stvar jer je okvir stvoren da zaštiti decu od posledica oružanih sukoba.


Izraelski izaslanik Erdan je oštro kritikovao ovu odluku, nazivajući izraelsku vojsku "najmoralnijom na svetu" i tvrdeći da će ova odluka samo pomoći teroristima i nagraditi Hamas.

 

 

(Gardijan)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading