Rusi otkrili oružje protiv dronova
Foto: Printscreen/Youtube/The Armourer's Bench

Ukrajinski ratni front postao je poprište borbe ne samo između vojske i pobunjenika, već i između vojnika i jeftinih dronova koji predstavljaju ozbiljnu pretnju. Situacija je postala toliko ozbiljna da su obični "prašinari" postali ključni igrači u borbi protiv ovih letelica.


Prašinari, ljudi koji se svakodnevno suočavaju sa opasnostima na liniji fronta, otkrili su rešenje za uništavanje dronova - patrone punjene sačmom. Njihova veština i preciznost pokazale su se ključnim u borbi protiv ovih napadača iz vazduha.


Nakon što su snimci pokazali efikasnost sačmara u uništavanju dronova, određene kompanije namenske industrije, poput ruske kompanije "Tehkrim", razvile su patrone pod nazivom "Perehvat". Ove patrone namenjene su za ispaljivanje iz oružja sa glatkim cevima i opremljene su takozvanom povezanom sačmom, čime se postiže veća efikasnost u obaranju dronova.

Međutim, postoji problem kada je u pitanju naoružanje vojske, jer ruska armija nema lakocevno streljačko oružje, a vojnici ne smeju nositi ličnu lovačku pušku u rat. Ipak, postoje rešenja poput glatkih pušaka sa pumpom ili čak podcevnih sačmara koje su se već pokazale kao efikasna sredstva u borbi protiv dronova.


Pored toga, razmatra se i razvoj posebne granate za uništavanje bespilotnih letelica, koja bi se ispaljivala iz lansera granata AGS-17. Ovo ukazuje na potrebu za bržom obukom vojnika i organizacionim promenama kako bi se efikasno iskoristila ova nova sredstva u borbi protiv dronova.


(RG.ru)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading