Volodomir Zelenski
Foto: Alo/Tanjug

 "Iz pobeda slobodnih naroda pre 80 godina rođena je Evropa – naša Evropa, kontinent koji može da bude izvor nade“, naglasio je predsednik, podsećajući na godišnjicu iskrcavanja savezničkih trupa u Normandiji.

"Upravo su dobijene bitke vratile Evropu čovečanstvu. Bez ovih dobijenih bitaka ne bi bilo ničega, ni vas, ni mene, niti slobodne Evrope kao koncepta“, dodao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, tokom ceremonije u Normandiji osećao se dvojako: "Radost što je ta pobeda izvojevana. I osećaj dužnosti – da se izbori za ovu pobedu. Živimo u vremenu kada je Evropa prestala da bude kontinent mira. I to u vreme kada se nacizam, nažalost, ponovo vraća. Kada ponovo pokušavaju da prekroje Evropu i kažu da pojedini narodi ne zaslužuju samostalno postojanje. Sve ovo je usmereno na Ukrajinu. Ali, kao što već vidite, može se dalje", objasnio je predsednik.

Prema Zelenskom, ruski režim ne priznaje granice. Ni Evropa mu nije dovoljna. Već je uništio Siriju i ide dalje, na primer, u Sahel i već preuzima Afriku.

"Ukrajina je ključ bezbednosti cele Evrope", rekao je on.

Sada se bitka nastavlja u Ukrajini, ali ona ima isti egzistencijalni značaj za Evropljane“, dodao je predsednik.

Izrazio je nadu da Evropa neće "doći do toga da bez iskrcavanja saveznika preko okeana nije moguće pobediti. Takva pobeda, da odgovara interesima cele Evrope".

Zelenski je zahvalio Francuskoj i Francuzima za svu pruženu pomoć, kao i za zaključen bezbednosni sporazum. Poslanici su govor pozdravili višeminutnim aplauzom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading