nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Mađarska želi da sklopi sporazum sa novim generalnim sekretarom NATO-a da Budimpešta neće učestvovati u operacijama protiv Rusije u Ukrajini dok će ostati članica alijanse, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

- Želeli bismo da zaključimo sporazum sa budućim generalnim sekretarom da nećemo učestvovati u ukrajinskim operacijama NATO-a protiv Rusa, čak i kao članice NATO-a. Zadržaćemo članstvo, ali van teritorije NATO-a ne želimo da učestvujemo u vojnim operacijama- rekao je Orban u intervjuu za Mandiner.

Prema njegovim rečima, Mađarska pravno ima takvo pravo, ali ono mora da bude „politički prihvaćeno“.

Orban je dodao da je jedna od pritužbi Mađarske na kandidaturu holandskog premijera Marka Rutea za generalnog sekretara NATO-a to što se zalaže „za obavezno učešće svih zemalja članica u vojnim operacijama van teritorije alijanse“.

Ranije je Orban rekao da advokati sada rade na tome da Mađarska, iako ostane članica NATO-a, ne učestvuje u aktivnostima alijanse van njene teritorije.

Prethodno je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao da NATO želi da poveća svoju koordinacionu ulogu u snabdevanju Ukrajinom oružjem i obuci njenih vojnika.

31 država podržava ovu odluku, a Mađarska ne želi i neće da učestvuje u tome. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da NATO time „klizi“ u sukob, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading