Snimak napada u nemačkoj
Foto: Printscreen/Printscreen/X/@vlbelang

Tri osobe su povređene u napadu nožem u Manhajmu, uključujući i policajca. Njegov život je u opasnosti. Napadača su oborile policijske snage. Jedan od povređenih je islamski kritičar Mihael Šturcenberger.

Policija je u petak popodne ubila napadača tokom operacije na pijaci u Manhajmu. Kako je saopštila policija, muškarac je prethodno napao nekoliko osoba nožem, prenosi 24sedam.rs.

Napad nožem: Policajac zadobio povredu opasnu po život

U napadu su tri osobe povređene, a jedan policajac je teško povređen. Ovo je u petak saopšteno iz bezbednosnih krugova. Policajac će biti podvrgnut operaciji. Portparol policije je rekao da su dve osobe prošle sa lakšim povredama. Portparol policije u Manhajmu Karl Apel rekao da niko nije u životnoj opasnosti.

 

 

Video snimci na društvenim mrežama pokazuju kako muškarac bode ljude na reklamnom štandu, a zatim i policajca - na kraju napadač je upucan. Jedan od povređenih je bavarski islamski kritičar Mihael Šturcenberger.

Motiv zločina je još uvek nejasan. Da li je napad nožem imao političku pozadinu, predmet je istrage. Ovim, kako je rekao portparol policije, upravlja Državna kriminalistička policija Baden-Virtemberga. Sada su još uvek zauzeti obezbeđivanjem dokaza.

Kako je saopštio grad Manhajm, teroristički napad se odvijao oko informativnog štanda „Pak Europa“ (BPE) na trgu, kako je izvestio SVR. Trg u Manhajmu je deo multikulturalnog okruga koji se naziva i „Mali Istanbul“.

 

 

„Pak Evropa“ je desničarsko populističko udruženje građana sa sedištem u Krefeldu i smatra se kritičnim prema islamu. Pokret se na svojoj veb stranici opisuje kao „organizacija za ljudska prava“ koja pruža informacije „o prirodi i ciljevima političkog islama“. BPE ne pravi razliku između islama i islamizma – pripisuje, između ostalog, „agresivni prezir i netoleranciju“ i jednima i drugima.

„Napad se desio pre nego što je događaj uopšte počeo, mora da je bio planiran mnogo unapred“, rekla je portparolka Pak Evropa Stefani Kizina listu „Bild“.

Portparolka grada Manhajma potvrdila je da je organizacija registrovala događaj na trgu za petak ujutro. Prema rečima Kizine, u napadu je povređen član odbora Pak Europe Mihael Šturcenberger.

"On je pogođen u nogu i lice i ide na hitnu operaciju. Očigledno nema opasnosti po život", rekao je urednik lista "Bild".

Političari užasnuti nakon napada nožem u Manhajmu

Gradonačelnik Manhajma je veoma revoltiran nakon napada.

„Ovaj brutalni napad nas potresa i šokira, ostavlja nas bez teksta“, rekao je u petak političar CDU Kristijan Špeht. Istovremeno je pozvao ljude da ne spekulišu o pozadini zločina, već da sačekaju rezultate istrage.

Kancelar Olaf Šolc (SPD) bio je šokiran činom nasilja.

„Slike iz Manhajma su užasne“, napisao je u petak SPD. „Nekoliko ljudi je teško povređeno od strane napadača. Nasilje je apsolutno neprihvatljivo ."

Federalna ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (SPD) govorila je o strašnom zločinu. „Slike ovog brutalnog čina nasilja su šokantne.Moje misli su posebno vezane za policajca koji je teško povređen nožem.

Ko je islamski kritičar Šturcenberger?

Mihael Šturcenberger, koji je studirao političke nauke, rođen je u Bad Kisingenu 1964. i kratko je bio portparol CSU u Minhenu od 2003. do 2004. godine. CSU je napustio 2011. godine i od tada se posvetio borbi protiv islama . Te godine se pridružio partiji „Die Freiheit“, koju je Državna kancelarija za zaštitu ustava ubrzo identifikovala kao islamofobičnu grupu. U februaru 2012. preuzeo je predsedavanje bavarskom državom, a kasnije je bio njen savezni predsednik do raspuštanja stranke krajem 2016. godine. Šturcenberger se nekoliko puta pojavio na događajima koje je organizovao islamofobični pokret Pegida u Drezdenu.

Bavarska državna kancelarija za zaštitu ustava ga je poslednji put pominjala u svom izveštaju o ustavnoj zaštiti 2022. godine. „Mihael Šturcenberger i dalje je centralna figura na islamofobičnoj sceni u Bavarskoj koja je relevantna za zaštitu ustava“, kaže se.

Postoje brojne indicije „da Šturcenberger i oni oko njega sprovode islamofobične napore koji su relevantni za zaštitu ustava“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading