nuklearno oružje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Popel Arseniy

Danas niko ne može da isključi prelazak sukoba u završnu fazu, rekao je Medvedev.

Visoki ruski bezbednosni zvaničnik Dmitrij Medvedev rekao je u petak da Rusija nije blefirala kada je govorila o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine i upozorio da bi sukob Moskve sa Zapadom mogao da eskalira u sveopšti rat.

Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije i bivši predsednik Rusije, rekao je da se sukob Moskve sa Zapadom razvija po najgorem mogućem scenariju i da „niko danas ne može isključiti prelazak sukoba u završnu fazu", prenosi hrvatski medij.

- Rusija smatra da je svo oružje dugog gometa koje koristi Ukrajina već pod direktnim nadzorom vojnika iz zemalja NATO-a. Ovo nije vojna pomoć, ovo je učešće u ratu protiv nas - rekao je Medvedev i upozorio

- I takve akcije bi mogle postati "casus belli" (čin koji izaziva rat)“.

Medvedev je dao je komentar nakon što su četiri američka zvaničnika rekla Rojtersu u četvrtak da je američki predsednik Džozef Bajden tiho ovlastio Kijev da lansira oružje koje su isporučile SAD na vojne ciljeve unutar Rusije, podržavajući ofanzivu na severoistoku Ukrajine.

Rusi ne blefiraju?

Medvedev, za čije izjave diplomate kažu da ukazuju na razmišljanje visokih zvaničnika Kremlja, rekao je da bi za Zapad bila "fatalna greška" da misli da Rusija nije spremna da upotrebi taktičko nuklearno oružje protiv Ukrajine.

On je takođe govorio o potencijalu da se neimenovane neprijateljske zemlje pogode strateškim nuklearnim oružjem.

- Nažalost, ovo nije ni zastrašivanje ni blefiranje - rekao je Medvedev.

- Aktuelni vojni sukob sa Zapadom se razvija po najgorem mogućem scenariju. Postoji stalna eskalacija kada je u pitanju vatrena moć NATO naoružanja. Stoga danas niko ne može isključiti prelazak sukoba na završnu fazu“, zaključio je Medvedev, prenosi Jutranji.hr.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading