OVA ZEMLJA ''PODGREVA'' SITUACIJU, POZIVA NA TREĆI SVETSKI RAT! "Nema razloga da se Ukrajini brani da napada Rusiju oružjem NATO-a''
Foto: Shutterstock

Letonski predsednik Edgars Rinkevičs pozvao je zapadne zemlje da ukinu ograničenja na upotrebu oružja doniranog Ukrajini, rekavši da "nema razloga" da se Kijev sprečava da napadne Rusiju.

U intervjuu za CNN u ponedeljak Rinkevičs je tvrdio da je rusko napredovanje u oblasti Harkova "posledica naše nesposobnosti da Ukrajini obezbedimo oružje" i ograničenja koja zabranjuju upotrebu zapadnog oružja za izvođenje udara duboko na rusku teritoriju. 

- Ne postoji racionalan pragmatičan razlog da se ne dozvoli Ukrajini da upotrebi to oružje protiv Rusije na najefikasniji način - rekao je letonski predsednik.

Oružje nisu direktno obezbedili NATO ili EU, već zemlje članice, od kojih su neke snabdevale Kijev oružjem pod uslovom da se ono ne koristi za napade na Rusiju, objasnio je Rinkevičs. Letonska vlada ne postavlja nikakva ograničenja za oružje koje dostavlja Kijevu, pojasnio je on, prenosi 24sedam.rs.

- One zemlje koje su postavile ograničenja na upotrebu svog oružja trebalo bi da preispitaju svoju odluku - dodao je on.

Njegove izjave usledile su pošto je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prošle nedelje pozvao zapadne donatore oružja većeg dometa da dozvole napade na ciljeve koji se nalaze unutar Rusije.

U intervjuu za "Ekonomist" on je rekao da je "došlo vreme" da saveznici vojnog bloka predvođenog SAD preispitaju takva ograničenja.

Stoltenbergovi komentari naišli su na oštre kritike nekih država članica NATO-a. Visoki italijanski zvaničnici, uključujući premijerku Đorđz Meloni, odbacili su njegove javne pozive na promenu politike. Zamenik italijanske premijerke Mateo Salvini opisao je šefa NATO-a kao "opasnog gospodina" nakon njegovog predloga.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedeljak da Stoltenberg nije imao ovlašćenja da govori u ime članica bloka pre nego što se o ovom pitanju raspravlja u NATO-u.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je na pojačano učešće NATO-a u sukobu i tvrdi da Zapad ne treba da se plaši reakcije Rusije. Moskva veruje da je cilj Zelenskog da izazove eskalaciju sukoba kako bi zadržao svoju poziciju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading