borelj
Foto: EPA/EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Borelj je, obraćajući se na kraju Šumanovog bezbednosnog i odbrambenog foruma u Briselu, upozorio da bi neke od tih kriza mogle da eskaliraju u veliku globalnu konfrontaciju "u vreme kada je svet postao multipolaran, a multilateralni sistem koji bi trebalo da održava mir je duboko oslabljen". 

"Mi, Evropljani, suočavamo se sa dva brutalna rata u blizini naših granica i sa puno tenzija koje vrlo lako mogu da izmaknu kontroli – u Libiji, u Sahelu, na Zapadnom Balkanu, na Kavkazu, u Sudanu, na Rogu Afrike, na granicama (Demokratske) Republike Kongo, u Zalivu, u Južnom kineskom moru, u Južnoj Aziji, (i) bandama i narko kartelima u Latinskoj Americi i Centralnoj Americi", rekao je Borelj. 

On je dodao da bi čak i institucije, koje su srž sistema Ujedinjenih nacija, poput Međunarodnog suda pravde (ICJ), mogle da budu oslabljene. 

"Ako se presude Međunarodnog suda pravde ne poštuju, svet će biti u mnogo lošijoj situaciji. I mi se sledeći put nećemo ponovo pozivati na Međunarodni sud pravde ako ovoga puta njegova presuda ne bude sprovedena – a nije. Nije", naglasio je Borelj.

On je dodao da zna da je "geografija važna" i da su "ratovi koji su nam blizu važniji od ratova koji su daleko". 

"Ali svi oni su međusobno povezani. Svaki rat, svaka kriza bilo gde utiče na bilo koje drugo mesto u svetu", poručio je Borelj i dodao da su ugrožena javna dobra, od cena energenata do slobode plovidbe.

On je ocenio da je Šumanov bezbednosni i odbrambeni forum bio neophodan i važan sastanak.

"To je drugi korak u pravcu angažovanja Evropljana sa ostatkom sveta, a ostatka sveta sa nama", poručio je Borelj.

U Briselu je danas održan drugi Šumanov forum za bezbednost i odbranu, na kojem su se okupili politički akteri, visoko pozicionirani donosioci odluka, vojni predstavnici zemalja članica EU i više od 60 partnerskih zemalja, među kojima je i Srbija, kao i predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija, vodećih tink-tenk organizacija i akademske zajednice.

Cilj foruma je bio da se rasvetli kako aktuelna i potencijalna mirovna, bezbednosna i odbrambena partnerstva mogu da odgovore na najhitnije bezbednosne pretnje i izazove i doprinesu globalnom miru i bezbednosti, kao i da podrže međunarodni poredak i multilateralizam zasnovan na pravilima, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading