izbori
Foto: AP/Johanna Geron (POOL)

"Prema ratnom pravu, to je savršeno moguće i nema kontradiktornosti. Mogu da uzvratim ili da se borim protiv onoga ko se bori protiv mene sa svoje teritorije", rekao je Borelj na početku sastanka s ministrima odbrane članica Evropske unije.

"Morate da izbalansirate rizik od eskalacije i potrebu da se Ukrajinci brane", rekao je šef evropske diplomatije.

Ukrajina je vršila pritisak na svoje zapadne pristalice da joj dozvole da gađa ciljeve u Rusiji koristeći oružje većeg dometa koje Kijev dobija sa Zapada.

Ključni pomagači Ukrajine, uključujući SAD i Nemačku, nisu bili voljni da dozvole Kijevu da izvodi napade preko granice iz straha da bi ih to moglo uvući bliže u direktni sukob s Moskvom.

Boreljovu tvrdnju podržalo je još nekoliko ministara odbrane na skupu u Briselu.

Holandska ministarka Kajsa Olongren rekla je da Holandija nema ograničenja i da se nada da će "druge zemlje koje imaju drugačije stavove to promeniti".

"Sasvim je izvodljivo da oni moraju da udare i unutar Rusije", rekla je Olongren, dodajući da prema njenom mišljenju to ne bi trebalo da bude stvar za debatu.

Estonski ministar Hano Pevkur rekao je da se "stvarno nada da će sve zemlje koje imaju ta sredstva takođe dati dozvolu Ukrajini".

"Ne može biti normalno da Rusija napada veoma duboko u ukrajinsku teritoriju i da se Ukrajinci bore sa jednom rukom iza leđa", rekao je on.

Generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg u ponedeljak je rekao da je "došlo vreme" da saveznici preispitaju svoja ograničenja, posebno pošto Rusija napada ukrajinski grad Harkiv sa svoje teritorije.

Debata o ukrajinskim udarima unutar Rusije usledila je dok zemlje Natoa pokušavaju da iznađu sisteme protivvazdušne odbrane koji su očajnički potrebni Kijevu.

Stoltenberg je prošlog meseca rekao da su se saveznici saglasili da daju više protivvazdušne odbrane, ali od tada nisu obećani novi sistemi.

Holandska ministarka Olongren rekla je da Holandija sada radi na inicijativi za sklapanje sistema protivvazdušne odbrane Patriot u bliskoj saradnji s nekoliko partnera za slanje u Ukrajinu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading