Rusija i Indija
Foto: AP/Alexander Nemenov (POOL)

- Zadatak da se Rusija izoluje i da se spreči njen razvoj, potpuna realizacija njenog potencijala je, naravno, iluzoran i utopijski. Međutim, s obzirom na kvalitete današnjih političara na Zapadu, moguće je da će oni ozbiljno uvrstiti iluzije i utopiju u svoj praktični program. Što se kaže, neka nastave da se trude - rekao je Lavrov.

Kako je dodao, niko ne sumnja da će se ta politika završiti neuspehom, a kako je rekao greška je što NATO nije raspušten.

Mnogi analitičari smatraju da je posle raspada SSSR-a i raspuštanja Varšavskog pakta, trebalo da bude raspušten i NATO blok, objasnio je Lavrov.

- Danas mnogi istoričari, odgovorni analitičari, eksperti na Zapadu, pre svega, govore ono o čemu su njihove kolege govorile dugi niz godina, pa čak i decenijama. Naime, kada je raspušten Varšavski pakt, kada se SSSR otvorio za ujedinjenje sa Evropom, SAD, Zapadom u celini na osnovu jednakosti, međusobne koristi, poštovanja, NATO niko nije raspustio, niti je nameravao to da uradi. Mnogi smatraju da je to greška - objasnio je Lavrov.

On je napomenuo da je i američki ekonomista Džefri Saks nedavno ponovo podsetio na tu istorijsku grešku.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading