Izrael
Foto: Alo/Shuttertstock

Tenkovi izraelske vojske (IDF) stigli su do centra Rafe tokom prethodnog dana. Prema izveštaju Agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice iz Rafe je već otišlo više od milion Palestinaca. 

Novi izveštaj usledio je dva dana nakon što je u izbegličkom kampu u ovom gradu poginulo najmanje 45 civila, zbog čega je Alžir tražio hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN-a, u čemu su dobili i podršku Francuske. 

Iz IDF-a i dalje utvrđuju posledice udara na, kako kažu, bazu Hamasa i ističu da je "municija ili neka druga zapaljiva materija prouzrokovala sekundarnu eksploziju i požar u kojem su stradali civili".

Američki Stejt department u novoj reakciji na dešavanja na jugu palestinske enklave brani "pravo Izraela da se bori protiv Hamasa", ali ističu i da u tom procesu mora da štiti živote nedužnih Palestinaca.

U izveštajima sa terena Rojtersa i Al Džazire ističe se i da je juče bilo napada u blizini kampa u Mavasiju, zapadno od Gaze. Britanska agencija piše da je poginulo sedmoro civila, katarska televizija da je stradala 21 osoba, dok je izraelska vojska negirala navode. 

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da podržava priznanje nezavisne Palestine, nakon što su ranije danas Irska, Španija i Norveška saopštile da su priznale palestinsku državu u okviru granica iz 1967. godine.

Danska je u parlamentu odbacila predlog da se o priznanju glasa. Izraelci su zahvalni Kopenhagenu, dok ističu da su Madrid, Oslo i Dablin priznanjem podržali "terorističko čudovište Hamas". 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Izraelske vlasti naredile UNRVA da isele prostorije iz Istočnog Jerusalima

Izraelska zemaljska uprava obavestila je UNRVA da mora da napusti prostorije u Istočnom Jerusalimu u  roku od 30 dana, nakon što je odobrio zahtev ministra za stambena pitanja Jicaka Goldnofa da iseli agenciju UN za palestinske izbeglice zbog kršenja zakupa.

U pismu UNRVA-i piše da duguju 7.326.711,19 dolara za rad na zemlji koja pripada Izraelu bez saglasnosti u poslednjih sedam godina.

Od UNRVA  se traži i da "odmah zaustavi bilo kakvu nezakonitu upotrebu, uništi sve što su izgradili kršeći zakon, napuste zemlju i vrate je izraelskoj Upravi u roku od 30 dana."

Tri izraelska vojnika poginula u eksploziji u miniranoj zgradi u Rafi


 Izraelske odbrambene snage saopštile su danas da su prethodnog dana u Gazi poginula tri izraelska vojnika, tokom velike vojne operacije u Rafi u južnom pojasu i Džabaliji na severu.

Vojnici su poginuli od eksplozije u miniranoj zgradi zarobljenoj u Rafi, a sva trojica su služila u 50. bataljonu Nahal brigade, prenosi Tajms of Izrael.
Broja poginulih vojnika u kopnenoj ofanzivi IDF-a na ciljeve Hamasa u Gazi i u operacijama duž granice dostigao je 291.

Takođe, u istom incidentu, jedan oficir i dva vojnika 50. bataljona teško su ranjeni, a još jedan oficir zadobio je povrede srednje težine, saopštila je vojska.

Izraelski tenkovi su u utorak prvi put stigli do centra Rafe.

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je danas da je više od milion ljudi pobeglo iz Rafe otkako je Izrael počeo da ulazi u grad 6. maja.
Uprkos sve većem međunarodnom pritisku, Izrael insistira da je vojna operacija u Rafi ključna za cilj eliminacije Hamasa i oslobađanja talaca zarobljenih tokom napada palestinske militantne grupe 7. oktobra.

Propalestinske demonstracije u Londonu (VIDEO)

 

 

Hagari: Filadefijski koridor hamasu služio za krijumčarenje oružja u Pojas gaze

Portparol IDF-a Danijel Hagari rekao je ds je Filadelfijski koridor duž granice Gaze i Egipta služio Hamasu kao  gasovod za šverc oružja.

"Proteklih dana, trupe IDF-a uspostavile su operativnu kontrolu na Filadelfijskom koridoru, na granici između Egipta i Gaze. Filadelfijski koridor Hamas je koristio kao glavni put za krijumčarenje oružja u pojas gaze", kaže portparol IDF-a.

"Naše trupe su locirali duž ose desetine pripremljenih lansera za raketne napade, lansirne jame koje Hamas koristi za ispaljivanje raketa i minobacača na Izrael", rekao je Hagari.

Pod nogama Huta - "30 miliona dolara"! (VIDEO)

Jemenski Huti oborili su još jednu američku bespilotnu letelicu MK-9 „riper“.

Dron je oboren u provinciji Marib.

Pod nogama Huta nalazi se letelica vredna čak 30 miliona dolara.

 

 

Huti gađali šest brodova u Crvenom moru, Arapskom moru i Sredozemnom moru

Jemenski Huti su gađali šest brodova u tri različita mora, uključujući brod za rasute terete pod zastavom Maršalskih ostrva koji je oštećen nakon napada Huta kod obale Jemena, saopštila je ta pobunjenička jemenska grupa koju podržava Iran.

Huti su, takođe, napali po dva broda u Crvenom moru i Arapskom moru, i brod "Minvera Antonia" u Sredozemnom moru, rekao je portparol vojske Jahja Sari u govoru, koji je prenosila televizija.

Brazil povlači ambasadora iz Izraela

Brazil je opozvao svog ambasadora iz Izraela i neće odmah imenovati zamenu, rekao je neimenovani diplomatski izvor, podižući tenzije između dve zemlje zbog izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi.

 

Tasnim: Iran dostavio balističku raketu Hutima

Iranska novinska agencija Tasnim javila je da Teheran predao jemenskim Hutima balističu raketu srednjeg dometa, koja se lansira sa mora. 

Projektil je sposobna da bude ozbiljan izazov interesima SAD i Izraela u regionu, navodi Tasnim. 

Izrael: Kontrolišemo 75 odsto Filadelfijskog koridora

Izraelska vojska kontroliše 75 odsto Filadelfijskog koridora, odnosno tampon-zone duž granice Gaze sa Egiptom, izjavio savetnik premijera Benjamina Netanjahua za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi.

"Unutar Gaze, IDF sada kontroliše 75 odsto koridora Filadelfija i verujem da će s vremenom sve to kontrolisati. Zajedno sa Egipćanima, moramo osigurati da se spreči krijumčarenje oružja", rekao je Hanegbi.

Tri izraelska vojnika poginula na jugu Gaze

Izraelska vojska saopštila je da su tri vojnika ubijena u borbama na jugu Gaze, dok se nastavlja ofanziva IDF-a na Rafu.

"Još tri vojnika su teško ranjena u istom incidentu", saopštila je vojska, ali nije navela više detalja. 

Broj stradalih Palestinaca porastao na 36.171

Najmanje 36.171 Palestinca je stradalo, a 81.420 njih je povređeno od 7. oktobra u izraelskim napadima na Gazu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, koje je pod kontrolom Hamasa.

U poslednja 24 časa poginulo je 75 Palestinaca, a njih 284 je ranjeno, dodalo je Ministarstvo.

Izraelski tenkovi ušli u centar Rafe na jugu Pojasa Gaze

Tenkovi izraelske vojske (IDF) ušli su u centar grada Rafa na jugu Pojasa Gaze i zauzeli važno brdo Zoroub koje daje Izraelu kontrolu nad granicom sa Egiptom sve do mora, javlja BBC.

IDF je saopštila da nastavlja operaciju protiv "terorističkih meta" u Rafi, tri nedelje nakon što je otpočela operaciju u tom gradu. Stanovnici Rafe izveštavaju da su tenkovi IDF u blizini džamije Al Avda, prenosi Rojters.

SAD: Izraelska operacija u Rafi ne prelazi naše crvene linije

Portparol Bele kuće Džon Kirbi, nekoliko sati nakon što su izraelske snage stigle do centra Rafe, izjavio je da SAD ne veruju da je Izrael pokrenuo potpunu invaziju na taj grad na jugu Gaze.  

Kirbi je, međutim, opisao scene nakon izraelskog napada kao "srceparajuće" i "užasne".

"Ovde ne bi trebalo da bude izgubljenih nevinih života kao rezultat ovog sukoba", dodao je  Kirbi.

Saudijska Arabija oštro osudila Izrael

Saudijsko ministarstvo spoljnih poslova optužuje Izrael da čini "neprekidne genocidne masakre" gađajući "šatore bespomoćnih palestinskih izbeglica u Rafi", rekavši da Jerusalim smatra odgovornim za ono "šta se dešava u Rafi i širom okupiranih palestinskih teritorija".

U možda najoštrijoj izjavi protiv Izraela otkako je počeo rat protiv Hamasa, Saudijska Arabija navodi da je "kontinuirano očito kršenje svih međunarodnih i humanitarnih rezolucija, zakona i normi" što, kako ističu, "pogoršava veličinu humanitarne katastrofe bez presedana koju je doživio palestinski narod".

Izraelska vojska: Pogođeni ciljevi Hezbolaha u Libanu

Izraelske vazduhoplovne snage saopštile su da su ratni avioni napali "vojnu strukturu" u kojoj su pripadnici Hezbolaha boravili u oblasti Akura u Libanu, 70 kilometara severno od Bejruta.

Takođe, navode da su pogodili infrastrukturu koju koristi Hezbolah u južnom Libanu, kao i da su avioni oborili "sumnjivu vazdušnu metu" koja je letela iznad mora na severu Izraela.

Makron: Francuska spremna da prizna Palestinu u korisnom trenutku, a ne zbog emocija

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je tokom posete Nemačkoj da priznanje palestinske države nije "tabu tema", ali da do toga mora doći u korisnom trenutku, a ne pod uticajem emocija.

''Za Francusku nema tabua i potpuno sam spreman da priznam palestinsku državu, ali smatram da ovo priznanje mora doći u korisno vreme. Neću da izvršim priznanje pod emocijama“, izjavio je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, preneo je Figaro.

Alžir predao članicama Saveta bezbednosti UN predlog rezolucije o Gazi

Alžir je prosledio svim članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija predlog rezolucije kojim se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i bezuslovno oslobađanje svih talaca, rekao je alžirski ambasador u UN Amar Bendžama.

"To će biti kratak, odlučan tekst, da se zaustavi ubijanje u Rafi", rekao je Bendžama novinarima nakon zatvorenog sastanka Saveta bezbednosti UN o Gazi koji je održan na zahtev Alžira, prenosi Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading