Severna Koreja
Foto: Alo/Tanjug

Pjongjang je naveo da je raketa koja je nosila satelit eksplodirala tokom lansiranja, objavio je KCNA, preneo je Rojters.

Severna Koreja je saopštila da je do neuspeha lansiranja došlo zbog nepouzdanosti novorazvijenog motora rakete. Zvaničnik japanske vlade rekao je ranije danas da je tokom lansiranja svernokorejskog projektila došlo do problema i da se čuo prasak poput eksplozije, preneo je NHK. Projektil je nestao sa radara, naveo je ovaj zvaničnik dodajući da je lansiranje verovatno bilo neuspešno.

Severna Koreja je ranije danas lansirala neidentifikovani projektil u pravcu jugozapada, saopštile su vojske Južne Koreje i Japana. Japanska vlada izdala je hitno upozorenje stanovnicima prefekture Okinava na jugu da se sklone od pretnje koju bi mogao da predstavlja severnokorejski projektil.

Kasnije je upozorenje ukinuto pošto su nadležni procenili da projektil neće stići do japanske teritorije. Severna Koreja je prethodno obavestila Japan da planira da lansira satelit između 27. maja i 4. juna.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading