Kim Džong Un
Foto: AP/(HOGP)

Zvaničnik je naveo da obaveštajne službe SAD i Južne Koreje pomno prate pojačane aktivnosti Severne Koreje u oblasti Tongčang - ri, koje su nedavno počele i koje ukazuju, kako je naveo, da Pjongjang očigledno priprema lansiranje vojnog špijunskog satelita, preneo je Jonhap.

Zvaničnik je istakao da se u toj oblasti u poslednje vreme povećala aktivnost osoblja i vozila na mestu lansiranja. "Vojska je trenutno pojačala nadzor i praćenje područja, uz pripreme za presretanje rakete-nosača, ukoliko uđe u vazdušni prostor Južne Koreje", rekao je zvaničnik.

Lideri Južne Koreje, Kine i Japana održaće u ponedeljak trilateralni samit u Seulu koji bi se mogao poklopiti sa lansiranjem severnokorejskog satelita, navodi južnokorejska agencija. Očekuje se da će Severna Koreja pre lansiranja satelita obavestiti o tome Japan, kao što je učinila i pre tri prethodna lansiranja vojnih satelita prošle godine.

Severna Koreja saopštila je u decembru da će lansirati još tri špijunska satelita ove godine, nakon što je u novembru prošle godine uspešno postavila svoj prvi vojni satelit u orbitu.

Severna Koreja je izvela sva tri lansiranja satelita prošle godine, uključujući dva neuspešna, sa svoje stanice za lansiranje satelita u oblasti Tongčang-ri na severozapadu provincije Severni Pjongan. SAD, Južna Koreja i druge zemlje osudile su lansiranja severnokorejskih satelita, navodeći da se njima krše rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o zabrani balističkih projektila.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading