MAKRON POČINJE TRODENEVNU POSETU NEMAČKOJ Francuski predsednik u Berlinu nije bio 24 godine, dobiće i nagradu, evo koju
EPA/ GONZALO FUENTES / POOL

Makron će se sastati sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, sa kojim će posetiti nekoliko regiona Nemačke i naglasiti dobre i jedinstvene odnose između dve zemlje, objavljeno je na sajtu nemačkog predsednika.

Najavljeno je da će Makron i Štajnmajer danas prvo posetiti festival demokratije u Berlinu povodom obeležavanja 75 godina nemačkog Osnovnog zakona i 35 godina mirne revolucije 1989. godine koja je dovela do ponovnog ujedinjenja dve Nemačke.

Pozivajući Makrona kao jedinog stranog državnog gosta na obeležavanje godišnjice osnivanja Savezne Republike Nemačke, Štajnmajer želi da istakne jedinstven značaj nemačko-francuskog prijateljstva, navedeno je u saopštenju. Drugog i trećeg dana posete, Makron će boraviti u Drezdenu i Minsteru, gde će sa Štajmajerom razgovarati o zajedničkim izazovima dve zemlje, uključujući bezbednost Evrope i tehnološke inovacije.

Tokom posete Minsteru Makronu će u utorak biti uručena Međunarodna vestfalska nagrada za mir.

Politikolog Erik-Andre Martin sa Francuskog instituta za međunarodne odnose (IFRI) ocenio je za nemački Tagesšau da je glavna poruka Makronove posete Nemačkoj da je odnos dve zemlje važniji nego ikad i da je to važno i za celu Evropu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading