Izrael traži od suda u Hagu da odbaci zahtev Južne Afrike o njegovom povlačenju iz Gaze
Foto: AP/AP/Peter Dejong (STF)

Međunarodni sud pravde naredio je Izraelu da zaustavi operaciju u Rafi, prenose RIA novosti.

Sudije Međunarodnog suda pravde (MSP) donele su odluku o hitnom zahtevu da se Izraelu naloži da zaustavi ofanzivu na grad Rafu, na jugu Gaze i da se povuče iz enklave, u slučaju koje je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za genocid.

Mala grupa propalestinskih demonstranata stigla je ispred suda u Hagu, mašući zastavama, puštajući rep muziku i pozivajući na slobodnu Palestinu, preneo je Rojters.

Izrael je u više navrata odbacivao optužbe za genocid kao neosnovane, tvrdeći na sudu da su njegove operacije u Gazi samoodbrana i da su usmerene na militante Hamasa koji su napali Izrael 7. oktobra.

Portparol izraelske vlade rekao je uoči odluke da "nikakva sila na Zemlji neće sprečiti Izrael da zaštiti svoje građane i krene na Hamas u Gazi".

Izrael je u maju pokrenuo napad na Rafu, primoravši stotine hiljada Palestinaca da napuste grad koji je postao utočište za otprilike polovinu od 2,3 miliona stanovnika.

Rafa, na južnoj ivici Gaze, takođe, je bila glavni put za dopremanje humanitarne pomoći, a međunarodne organizacije navode da je izraelska operacija odsekla enklavu i povećala rizik od gladi.

Advokati Južne Afrike zatražili su od MSP prošle nedelje da donese hitne mere, rekavši da izraelski napadi na Rafu moraju biti zaustavljeni kako bi se osigurao opstanak palestinskog naroda.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading