PUTIN SPREMA IZNENAĐENJE Rusija počela testiranje moćnog oružja
Foto: Alo ilustracija

Iz ruskog Ministarstva odbrane stiglo je saopštenje da su vežbe uključivale hipersonične rakete "kinžal" opremljene "specijalnim bojevim glavama".

Ranije ovog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin naredio je taktičke vežbe nuklearnog oružja kao reakciju na komentare iz Zapadnih zemalja.

Putin je često spominjao nuklearni arsenal Moskve u prvim danima invazije na Ukrajinu, izričito se obavezavši na upotrebu svih potrebnih sredstava za odbranu Rusije.

 

 

Kasnije je izgledalo da je ublažio svoju retoriku, navodno pod uticajem kineskih zvaničnika da odustane od nuklearnih pretnji, ali je nedavno upozorio NATO zemlje da bi raspoređivanje trupa u Ukrajinu moglo dovesti do nuklearnog rata.

Ministarstvo odbrane je 6. maja saopštilo da će vežbe pojačati spremnost nestrateških nuklearnih snaga da izvrše borbene zadatke i zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Rusije "kao odgovor na provokativne izjave i pretnje nekih zapadnih zvaničnika protiv Ruske Federacije".

U utorak je Ministarstvo odbrane na ruskoj društvenoj mreži VKontakte (VK) objavilo da je osoblje Južnog vojnog okruga počelo sa obukom i izvršavanjem borbenih zadataka sa „specijalnom municijom“ za raketne sisteme "iskander", što je uključivalo opremanje lansera i "tajno njihovo premeštanje na određene pozicije za lansiranje".

Osoblje vazduhoplovnih jedinica Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, koje učestvuje u vežbama, oprema avione specijalnim bojevim glavama, uključujući hipersonične rakete "kinžal", i patrolira određenim oblastima, kako je navedeno u saopštenju.

Video priložen izjavi Ministarstva odbrane zatim je deljen od strane mnogih korisnika X-a, ranije Twittera.

Na snimku se može videti kako vozila s vojnom opremom prilaze lokaciji, a zatim se projektili postavljaju na pozicije za lansiranje.

Video završava scenom gde pilot ulazi u kokpit borbenog aviona.

Poruka Ministarstva odbrane završava ponavljanjem da se vežbe izvode kako bi se osigurala "spremnost osoblja i opreme jedinica", kao i kao odgovor na pretnje "određenih zapadnih zvaničnika Ruskoj Federaciji".

Putin je u septembru 2022. izjavio da će Rusija koristiti nuklearno oružje za odbranu svog "teritorijalnog integriteta", naglašavajući da "to nije blef". Tokom svog godišnjeg obraćanja o stanju nacije u Moskvi 29. februara, ruski lider je istakao da su njegove "strateške nuklearne snage u stanju pune pripravnosti".

Na pitanje novinara u maju o planiranim nuklearnim vežbama Rusije, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi opisao je Putina kao "nepromišljenog i neodgovornog" zbog "zveckanja oružjem" koje ukazuje na potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading