ZAHAROVA "POKOPALA" ZELENSKOG Njegove želje su apsurdne
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ranije je u intervjuu Rojtersu Zelenski rekao da bi kijevski režim želeo da vidi Kinu na konferenciji u Švajcarskoj. Peking je više puta ukazivao na spremnost da učestvuje u pregovorima u kojima su zastupljene i Rusija i Ukrajina.

Zaharova je ironično uporedila ovu izjavu Zelenskog sa ogromnim zahtevima starice iz Puškinovih „Priča o ribaru i ribi“.

- On, naravno, nikada ništa nije čitao i nije znao ništa sa stanovišta nauke ili obrazovanja. Možda može da mu kaže da je sve ovo toliko apsurdno da kaže da je bolje da to ne kaže? - rekla je Zaharova.

Zaharova je ranije rekla da Rusija poziva partnere iz zemalja sa većinskim svetskim stanovništvom da budu na oprezu i uzdrže se od učešća na švajcarskoj konferenciji o Ukrajini kako bi sprečili da budu uvučeni u antiruske provokacije.

Brazilska predsednička administracija je u petak saopštila da predsednik Luiz Inasio Lula da Silva neće ići na konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj u junu. Iz kabineta južnoafričkog predsednika Sirila Ramafoze za RIA Novosti je rečeno da on takođe neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj zbog učešća u postizbornim događajima.

Švajcarska će održati konferenciju o Ukrajini 15-16. juna u blizini grada Lucerna. Rusija mu neće prisustvovati.

Pres-sekretar Ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov je ranije rekao da Švajcarska nije poslala poziv Ruskoj Federaciji da učestvuje na samitu o Ukrajini , Moskva neće učestvovati ni u kom slučaju. On je dodao da je ideja o mirovnoj konferenciji, koju snažno promovišu organizatori, neprihvatljiva za Rusku Federaciju, jer „govorimo o drugoj opciji za probijanje neodržive „formule mira“ koja ne uzima u obzir ruske interese.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

Ranije je Kremlj izjavio da sada nema preduslova za prelazak situacije u miroljubivi pravac za Rusiju da se ciljevi specijalne operacije za sada mogu postići samo vojnim putem.

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading