Zelenski
Foto: Alo/Printscreen

"Krajem aprila, razgovarajući sa stranim ambasadorima u Kijevu o švajcarskoj ideji konferencije, prema nekim učesnicima Zelenski je većinu vremena proveo haotično improvizujući povišenim, gotovo histeričnim tonom, tražeći podršku za svoju formulu mira kao sredstvo da se Rusija baci na kolena", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon ministarskog saveta Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Kazahstanu.

Sergej Lavrov

Alexander Zemlianichenko (POOL)

 

 

Šef ruske diplomatije je napomenuo da "osoba koja ne oseća potrebu da se kontroliše, počinje da govori istinu" ,ukazavši da Moskva ima priliku da dobije informacije koje "obično nisu za objavljivanje", prenosi agencija RIA Novosti.

"Formula mira koju promoviše Kijev zahteva povratak na granice iz 1991. godine, obezbeđivanje evroatlantskih bezbednosnih garancija i stvaranje specijalnog tribunala za istragu ratnih zločina koji se pripisuju Rusiji", rekao je Lavrov i poručio da u Moskvi smatraju da je ta formula van dodira sa stvarnošću ocenivši da je reč o ultimatumu Moskvi koji nikuda ne vodi.

U Švajcarskoj će 15 i 16. juna u blizini grada Lucerna biti održana konferenciju o Ukrajini na koju su pozvani predstavnici oko 160 država, ali ne i Rusija.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napomenula je da Moskva neće i ne namerava da učestvuje na sastanku po formuli Vladimira Zelenskog, a ambasador Rusije u Bernu Sergej Garmonjin objasnio je da Rusija odbija da prisustvuje tom događaju jer je svrha konferencije da se Moskvi postavi ultimatum.

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da konferencija u Švajcarskoj očigledno nije usmerena na rezultate, jer bez učešća Moskve nemoguće je govoriti o ozbiljnim očekivanjima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading