Si Đinping
Foto: AP/Ludovic Marin (POOL)

Ministarstvo je stavilo General Atomics Aeronautical Sistems na svoju listu nepouzdanih subjekata jer je kompanija prodavala oružje Tajvanu, navodi se u saopštenju. Uključena je i kompanija General Dinamics Land Sistems.

Prema državnim medijima, Boeing Defence, Space & Securiti je takođe na crnoj listi. Višim menadžerima sve tri kompanije zabranjen je ulazak u Kinu, dok će im biti ukinute radne dozvole, status posetioca i boravka, a zahtevi koje podnose neće biti odobreni, navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi državna novinska agencija Sinhua.

Kina je takođe pokrenula antidampinšku istragu protiv određenih proizvođača hemikalija iz Evropske unije, Sjedinjenih Država, Japana i Tajvana, saopštilo je u nedelju Ministarstvo trgovine.

Hemikalije u pitanju su "kopolimerizovani paraformaldehid", koji može "delimično da zameni bakar, cink, kalaj, olovo i druge metalne materijale", a koristi se u automobilskim delovima, električnim uređajima i industrijskim mašinama.

Eksperti vide mere kineske vlade kao reakciju na nedavna dešavanja u trgovinskom sporu sa Zapadom. Između ostalog, predsednik SAD Džo Bajden je prošle nedelje uveo posebne stope carine na uvoz električnih automobila iz Kine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading